איך מתמודדים עם הפרעות אכילה אצל בת הזוג שלך?
הפרעות אכילה אצל נשים הפכו לעניין שכיח ובשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר נערות ומבוגרות, שסובלות מהפרעות אכילה חמורות וביניהן בולימיה ואנורקסיה, בין היתר, בשל הצורך להתאים את עצמן לאידיאל היופי המעוות והבלתי אפשרי שמוצג להן באמצעי התקשורת. חשוב להסביר שרובן ככולן של הפרעות האכילה נובעות ממצוקה נפשית כלשהי ואצל חלק מהנשים האכילה הרגשית או לחלופין ההרעבה, מצביעות על יותר מבעיה אחת.
ההפרעות הללו משפיעות גם על הסביבה הקרובה של מי שסובלת מהן ובפרט על בני הזוג של אותן נשים. מדובר בהתמודדות לא פשוטה בלשון המעטה. אתה נמצא בזוגיות עם מישהי שאתה מאוד אוהב, אבל לצערך, היא לא ממש אוהבת את עצמה והיחסים המסוכסכים בינה לבינה, גורמים לה לבעיות בריאותיות ונפשיות, שמן הסתם, משפיעות לרעה גם על טיב היחסים ביניכם.
במאמר הבא נדון בסיבות השונות שבגינן נשים מפתחות הפרעות אכילה ונציע דרכי התמודדות, שבתקווה יאפשרו לך לסייע לבת זוגך לפתור את המצוקה שבה היא נמצאת על ידי הושטת יד חברית ובמקרה הצורך, גם עזרה מקצועית.
ישנן סיבות שונות להפרעות האכילה
לאנשים יש נטייה להאשים את עצמם ולקחת אחריות גם על דברים שלא בהכרח שייכים אליהם. כשמדובר בהפרעות אכילה אצל נשים, ברוב המקרים, למעט אם מדובר במערכת יחסים אלימה שבה הגבר מקטין את האישה, זורק לה הערות משפילות על המראה החיצוני ופוגע בביטחון העצמי שלה, סביר להניח שהמקור להפרעת האכילה איננו נעוץ ביחסים.
גברים רבים שפונים אלינו למרכז חכמת נשים ומבקשים עזרה עבור בנות זוגן בנושא האמור, משתפים בקול כואב שהם פשוט לא מבינים למה זה קורה. שהרי "אני מחמיא לבת זוגי כל הזמן על כמה שהיא יפה ומושלמת בעיניי, נמשך אליה בטירוף, לא מפסיק לפרגן ולאהוב, אז איך יכול להיות שהיא לא רואה את מה שאני רואה? אולי אני עושה משהו לא בסדר?"
במעמד זה נעצור ונסביר שפרגון, אהבה ותמיכה מבן הזוג אמנם חשובים מאוד ובלעדיהם מצבן של נשים שסובלות מהפרעות אכילה עלול להידרדר לתהום עמוקה יותר, אבל אין בכל אלו כדי למנוע ו/או למגר את הפרעות האכילה לצמיתות. בניגוד למה שמקובל לחשוב, שהפרעות אכילה מתפתחות אצל נשים שחושבות שהן נראות "רע" או שסובלות מדימוי עצמי נמוך, השורש של דפוסי האכילה הפרובלמטיים, לאו דווקא קשור במראה החיצוני.
דפוסי אכילה קיצוניים ולא בריאים וביניהם בולמוס אכילה, הרעבה, הקאות, אובססיה לספורט, נטילת תרופות לשלשול במינון גבוה או כדורים שמדכאים תיאבון, אשר מובילים לירידה במשקל או השמנת יתר, יכולים להיגרם לא רק בגלל דימוי עצמי נמוך, אלא גם בשל אירועים טראומטיים במהלך חייה של האישה וכן נסיבות אישיות ופסיכולוגיות אחרות.
הפרעות אכילה עשויות להתעורר אחרי טראומה שאותה אישה עברה, לדוגמא אונס, התעללות מינית בילדות, בעיות של אלימות במשפחה וכיוצא בזה. על ידי האכילה המוגזמת או ההרעבה, אותן נשים שסובלות מהפרעות אכילה "מפצות" ומשיגות שליטה מחודשת על הגוף שלהן. הרצון לקבל בעלות על הגוף בדרך לא דרך, מאפיין נשים שסובלות מפוסט טראומה מורכבת, לא בהכרח מאובחנת.
בשלב הראשון לדבר בקול על הבעיה
אחרי שהבנת שסביר מאוד שאין קשר ישיר בינך לבין הפרעות האכילה של בת זוגך, הגיע הזמן לחפש ולמצוא פתרונות. בגדול, נשים שסובלות מהפרעות אכילה מתחלקות לשתי קבוצות – אלו שמודעות לבעיה ואלו שמתכחשות אליה. אם בת זוגך מוכנה להודות בקול רם שהיא סובלת מהפרעות אכילה וצריכה עזרה, הדרך להחלמה תהיה קצרה יותר והעצה הכי טובה שאנחנו יכולות לתת לך, היא להפנות אותה לטיפול אישי מקצועי.
היה ובת הזוג שלך לא מודעת לבעיה ואתה חושש שאכן יש לה הפרעות אכילה, כיוון שראית אותה מקיאה אחרי ארוחות, עושה דיאטות קיצוניות וכיוצא בזה, כדאי להעלות ברגישות את הנושא. בכל אופן, תתכונן לתגובה מבטלת, עוינת ו/או מתנערת מהצד השני. חשוב להבהיר שגם הנשים שלא מדברות בקול על הפרעות האכילה שלהן, כמעט תמיד יודעות שיש בעיה והסיבה לשתיקה, להדחקה או להסתרה, נעוצה לרוב בבושה.
כבן הזוג שלה, זה שנמצא בחברתה חלק ניכר מהשבוע ושמכיר מקרוב את דפוסי ההתנהגות שלה בחיים ובפרט בכל הנושא של אוכל, התפקיד שלך הוא לשקף לה את הבעיה ולנסות למצוא את האיזון בין אסרטיביות לרוך. מה זה אומר?
לדבר על הדברים ממקום פתוח ולא שיפוטי, להתחייב לעמוד לצדה בתהליך ולהזכיר שאתה שם בשבילה ללא תנאים. החברות שלה שרואות אותה מעת לעת וכך גם בני משפחתה, לא בטוח מודעים להפרעות האכילה שמהן היא סובלת ואם אתה תתעלם, המצב כנראה לא ייעלם.
להכיל, לתמוך ולקבל אותה באהבה
נשים שסובלות מהפרעות אכילה נוטות לפתח תסמינים נוספים וההפרעות ההלו יכולות להיות מלוות בירידה בתפוקה בעבודה, הימנעות ממפגשים חברתיים, קשיים בקיום יחסי מין, דיכאון, התקפי חרדה ואף נטיות אובדניות. בתוך המערבולת הסבוכה הזו, בן הזוג עלול לייחס לעצמו את כל הבלגן ו"לקחת אישית" את המצב. אם תבחר להיפגע, לכעוס, לריב ולהתרחק מבת הזוג שלך ברגעי משבר אלו, לא רק שלא תעזור לה להתמודד עם הפרעות האכילה, אלא סבירות גבוהה שתחריף אותן.
במקום התגובות שתוארו לעיל, אנחנו מציעות לך להכיל, לתמוך ולקבל את בת זוגך באהבה. הסובלנות שלך תועיל מאוד לפתרון הבעיה וככל שתצליח להשרות עליה אווירה רגועה וליצור עבורה סביבה בטוחה ומגוננת, לפחות בתא הזוגי, יגדלו סיכויי ההחלמה שלה. אין ספק שההתמודדות הזו מורכבת ומאתגרת גם עבור בן הזוג, אבל כרגע, לפחות בינתיים – אתה מוכרח להיות חזק בשבילה.
לסייע במציאת טיפול מתאים עבורה
ד"ר ענת גור מסבירה שהפרעות אכילה הן סוג של התמכרות, התמכרות לעיסוק מוגזם במזון ובמראה באופן לא בריא ולקוי. הדרך לריפוי מתחילה בהיכרות עם הבעיה וממשיכה בטיפול נפשי, תזונתי ובמידת הצורך גם תרופתי. במסגרת טיפול אישי בהפרעות אכילה, ניתן לשנות דפוסי חשיבה ולהוביל שינוי חיובי בהקשר של הפרעות האכילה וביתר הרבדים בחיים. ישנם הרבה סוגי טיפולים ובכל מקרה, התאמת המטפלת והטיפול למטופלת קריטיים להצלחת התהליך.
לבת הזוג שלך מגיע לחיות חיים בריאים ומאושרים, ללא הפרעות אכילה ובלי התופעות שנלוות להן. אנחנו מזמינות אותך להתקשר למרכז שלנו לייעוץ אישי ודיסקרטי, בתקווה שיחד נוכל לסייע לבת זוגך לשפר את איכות חייה ולהירפא מהפרעות האכילה שעמן היא מתמודדת.