הדרכה מקצועית למטפלים שמטפלים במטופלות/ים שעברו טראומות מורכבות
עם התפתחות הידע על טראומה התחיל להתברר שמטפלים שנחשפים לסיפורים הטראומטיים של המטופלים שלהם עלולים "להידבק" בטראומה. דהיינו, גם חשיפה לסיפורים טראומטיים מייצרת תגובות פוסט טראומטיות שדומות לתגובות הפוסט טראומטיות של הנפגעים עצמם.
מטפלים שנחשפים בעבודתם למטופלים שעברו טראומות מפתחים סימפטומים דומים לסימפטומים של המטופלים שלהם שכוללים דיכאון, התקפי חרדה, סיוטי לילה, אובדן אמון בבני אדם וכדומה.
האנשים שנמצאים בקבוצת הסיכון ללקות בטראומה משנית הנם בעיקר מטפלים אשר מטפלים באוכלוסיות בהן ידוע שיש שיעור גבוה של טראומות ובמיוחד טראומות ילדות, טראומות מיניות וכיוצא בזה. לדוגמא, מטפלים שעובדים עם אוכלוסיות של הפרעות אכילה, התמכרויות, נוער בסיכון, עבריינות, נשים מוכות ועוד.
הכלים בהדרכה של טראומה משנית
כדי למנוע טראומה משנית, חשוב מאוד שהמטפלים יעברו הדרכות מקצועיות בנושא. ההדרכה שאנו במרכז חכמת נשים מציעות בנושא של טראומה משנית ניתנת למטפלים שעובדים עם מטופלים טראומטיים, על מנת למנוע את הנזק שעשוי להיגרם להם באם יעבדו ללא הדרכה ויפגעו מטראומה משנית.
במסגרת ההדרכה יוכל המטפל לעבד את הסיפורים הטראומטיים שהוא שומע, להטמיע אותם בתוך ניסיון החיים שלו מבלי שהסיפורים הטראומטיים יפרקו אותו ולבדוק כיצד הסיפורים הטראומטיים של המטופלים משפיעים על ניסיון חייו. בנוסף, ההדרכה תאפשר לו לאזן את הקשר עם המטופלים ולהימנע מהמלכודות הנפוצות של ההעברה והעברה נגדית עם נפגעי טראומה. לדוגמא, להימנע מהפיתוי להיות מושיע כל יכול של המטופלים.
ההדרכה תעזור למטפל לטפל טוב יותר במטופלים שלו, בכך שהיא תספק ידע נוסף על טיפול בטראומה וכן הזדמנות לבדוק את מהלך הטיפול ולבחון את תגובות ההעברה הנגדית של המטפלים. במילים אחרות, ההדרכה תספק למטפל אפשרות לוונטילציה של הסיפורים הנוראיים שהוא שומע ובדיקה כיצד הסיפורים האלה משפיעים עליו.
מדובר בהזדמנות לקבל תמיכה ועידוד ברגעים הקשים. שהרי ידוע שאף אחד לא יכול להתמודד לבד עם טראומה וכולנו זקוקים לתמיכה ולשותפות של בני אדם נוספים. בגלל שהסיפורים שאנו כמטפלים שומעים הם כל כך קשים ואיננו רוצים לשתף בהם בני אדם שקרובים לנו כדי למנוע מהם את הזוועות, הרבה פעמים אנחנו נשארים לבד עם הסיפורים ששמענו וזה פשוט לא בריא ועלול לגרום לנזקים. המסגרת המומלצת להתמודדות עם הנטל הנורא הזה היא הדרכה מקצועית מומחית לטראומה.
למה כל מטפל זקוק להדרכת כזו?
טראומה משנית עלולה לגרום למטפלים לנזקים חמורים, שחיקה, נשירה מהעבודה וחוסר אפקטיביות כמטפלים. מטפלים שסובלים מטראומה משנית לא יוכלו לעבוד לאורך זמן כמטפלים אפקטיביים ולכן לגופים של משרד הרווחה וכן למקומות העבודה בתחום בריאות הנפש, יש אינטרס ברור להשקיע בהדרכה של העובדים שלהם.
מדובר בעובדים מיומנים שלמדו כיצד לטפל בטראומות, אבל חייבים לתחזק אותם עם הדרכה מקצועית מומחית לטראומה על מנת לשמר את היעילות שלהם ולמנוע נשירה ותחלופה גבוהה שתיגרם באם הם לא יקבלו את ההדרכה המתאימה.
ד"ר ענת גור מוסיפה ומסבירה שהספרות המקצועית טוענת שאסור לאפשר למטפלים לטפל בבני אדם שעברו טראומות קשות ללא הדרכה מקצועית מספקת. כדי לא להגיע למצב שבו מטפל לוקה בטראומה משנית, חשוב מאוד להקדים תרופה למכה ולקבל הדרכה מקצועית וטובה ייעודית לטראומה.
מטרת ההדרכה היא למנוע את הנזקים של טראומה משנית. מכאן עולה, שכל גוף שמטפל באוכלוסיות טראומטיות, כלומר כל שירותי הרווחה ובריאות הנפש, חייב לספק למטפלים שלו הדרכה מקצועית שוטפת מומחית לטראומה על מנת למנוע ולשלול את האפשרות שהם יפגעו מטראומה משנית.
כל המטפלים שמטפלים בבני אדם שעברו טראומות קיצון חייבים לקבל הדרכה מקצועית וזאת משום שהם נמצאים בסיכון גבוה לפתח טראומה משנית. לכן, במידה והנכם עובדים כמטפלים בקליניקות פרטיות שבהן מטפלים בפגיעות מיניות ו/או שהגוף שבו הנכם עובדים לא מממן לכם הדרכה מקצועית מתאימה, חשוב לשקול אפשרות לפנות לקבלת הדרכה שכזו באופן פרטי.
עדיין לא עברתם הדרכה בנושא טראומה משנית?
פנו אלינו כאן או בטלפון 03-6470305 והירשמו להדרכה פרטנית ו/או להדרכה קבוצתית מקצועית למטפלים.
קריאה נוספת: אתגר הטיפול בשורדות טראומה והתמודדות עם טראומה משנית.