ה"שד" בבטן: דיכאון בזמן ההריון
תקופת ההריון מלווה בשינויים פיזיולוגיים והורמונליים רבים, שמשפיעים באופן ניכר גם על המצב הנפשי והרגשי של האישה. הדעה הרווחת בישראל ובעולם בכל הנוגע להריון, היא שמדובר באירוע משמח וחיובי, כזה שמהלכו נוצר חיבור ייחודי בין האם לעובר.
העניין הוא, שלצד כל ההתרגשות והציפייה להפוך לאמא, יש גם התמודדויות ואתגרים, שלא תמיד מתיישבים כמו שצריך בתוך הפאזל הזה שנקרא הריון. מחקרים מראים ש-20% מהנשים סובלות מדיכאון בזמן ההריון ובשל הקושי לאבחן ולזהות דיכאון בהריון, מרביתן לא מקבלות טיפול ראוי. ההתעלמות וגרוע מכך, ההסתרה, מקצינות את הדיכאון ולכן במקרים כאלו את חייבת לבקש לעזרה.
השיח על דיכאון אחרי לידה הפך למקובל ופתוח יותר בשנים האחרונות, אבל מוכרחים להבין שיש עוד תופעה חמורה שלא מדברים עליה ושהגיע הזמן להתייחס אליה בכובד ראש – דיכאון בזמן ההריון. חשוב לחדד ולומר, שלפעמים דיכאון אחרי לידה מתחיל עוד בזמן ההריון ופשוט לא מאובחן בזמן ועל כן ממשיך ומתגבר.
בסקירה הבאה נסביר מה הסימפטומים של דיכאון בהריון, נדון בסיבות שבגינן מגיע הדיכאון ובהשלכות שלו על האם והעובר ונציע דרכי התמודדות אפשרויות עם ה"שד" שגדל בבטן. בתקווה שגם את תתגברי על הדיכאון ותצאי מכל הסיפור מחוזקת ובריאה, באופן שיאפשר לך לדאוג לעצמך וכמובן, גם לתינוק שעתיד לבוא.
הסימפטומים של דיכאון בזמן ההריון
הסימפטומים של דיכאון בזמן ההריון דומים לתופעות הלוואי שמופיעות בשליש הראשון של ההריון ולכן נשים רבות שסובלות מדיכאון, מתקשות לשים את האצבע על הבעיה ולאפיין את הדיכאון. אותן תופעות נחשבות לשכיחות בהריון והעובדה הזו גורמת ליותר מידי פספוסים. האישה מנסה לטאטא מתחת לשטיח, בן הזוג משתדל לתמוך כמיטב יכולתו ובני משפחה וחברים קרובים חוזרים ללא הרף על המנטרה המוכרת ש'אין מה לדאוג, מותר לך לבכות ולהיות עצובה, זה בטח ההורמונים ועוד מעט יעבור'.
במעמד זה מוכרחים לעצור ולומר, שלא תמיד ההורמונים הם מה שגורם לתחושות הקשות, הפיזיות והרגשיות, שאת חווה. לכן, אם את סובלות מהתסמינים הבאים שיתוארו כאן במהלך ההריון שלך, יכול מאוד להיות שאלו לא תופעות לוואי רגילות של הריון, אלא תמרורי אזהרה שמאותתים על מצוקה אמיתית שדורשת טיפול אישי מקצועי ולא עוד שיחות עידוד אגביות מהסביבה.
• בחילות קשות שלא עוברות
• הקאות, סחרחורות וחולשה
• עייפות כרונית וחוסר חשק
• עצבות, בדידות ותסכול כבד
• את לא מוצאת הנאה בכלום
• חוסר תאבון והפרעות אכילה
• חרדה מההיריון ומהבדיקות
• חרדה מפני הלידה הצפויה
• התקפי חרדה קשים
• דאגה, לחץ מהכל ופסימיות
• קשיים בריכוז ומחשבות טורדניות
• חוסר יכולת לקבל החלטות ולתפקד
• הפרעות שינה וסיוטים על ההריון
• הטלת ספק במסוגלות להפוך לאמא
• תהיות לגבי ההחלטה ואף חרטה
• רצון לבצע הפלה והפסקת הריון
למה זה קורה?
הסיבות שמובילות לדיכאון בזמן ההריון מגוונות ובכל אופן, כל מקרה לגופו. שכן כל אישה שנכנסת להריון מגיעה למסע הזה במצב משפחתי, בריאותי ונפשי אחר וכמו כן, עם מטען שונה מהעבר. כך או כך, כמעט בכל המקרים האישה ההרה חווה רגרסיה. פתאום היא לא יכולה להתכופף, להרים ולבצע לבדה פעולות פשוטות ועצמאותה נשללת ממנה. השינויים הרגשיים והפיזיים, תופעות הלוואי והפגיעה באורח החיים המוכר והבטוח מהווים גורמים שמשפיעים ומגבירים את הסיכוי לחוות דיכאון בזמן ההריון.
חשש מאיבוד העצמאות ולצדו חשש מהאימהות ופחד שלא תצליחי לדאוג לילד שלך וכמו כן תהיות בנוגע לשילוב בין קריירה ואימהות, איך יהיה לך מספיק כסף ובגדול הרגשה שזו את לבד מול כל העולם, מציפים את הלב והראש. מחשבות בנוסח 'אולי זוהי הכנה למה שמצפה לי בהמשך ואם זה ההמשך אז הוא לא נראה כל כך מזהיר' לא מניחות. מצפים מאיתנו לתחושת התרוממות, אבל בפועל אנחנו מרגישות די על הפנים וההתנגשות הזו כשלעצמה מעוררת בעתה ועצב עמוק, עד כדי דיכאון קליני של ממש.
כמו כן, ישנם גורמים נוספים שיכולים לגרום לדיכאון בהריון וביניהם דיכאון בעבר אצל אותה אישה, תורשה, גיל צעיר להריון, זוגיות לא מכילה, כשבן הזוג ממשיך את חייו כרגיל ולא מגלה סבלנות ואמפתיה כלפי הקשיים שעמם את מתמודדת, חוסר תמיכה של המשפחה, אלימות במשפחה, פגיעה מינית בילדות, טראומה, מצוקה כלכלית וכך הלאה.
מה ההשלכות על האם והעובר?
ד"ר ענת גור מסבירה שאישה שסובלת מדיכאון בזמן ההריון לרוב לא אוכלת טוב, לעיתים מפספסת בדיקות ושרויה במתח מוגבר, שגורם גם למצוקה פיזית. מיותר לציין שהסטרס הזה לא עושה טוב באף אחד מהמובנים, לא לאמא ולא לעובר שבבטן.
חשוב להבהיר, שלדיכאון בזמן ההריון שאינו מטופל בזמן, יש השלכות קשות, הן על האם והן על העובר וביניהן לידה מוקדמת, שידועה כגורם משמעותי בהתפתחות של מומים מולדים בעובר, פגיעה בהורות של שני בני הזוג ובפרט פגיעה בתפקוד שלך כאמא וכמו כן, דיכאון אחרי לידה, שהשפעותיו הבעייתיות מוכרות.
אל תתביישי לבקש עזרה מקצועית!
נשים שסובלות מדיכאון בזמן ההריון מתקשות לאבחן את הבעיה וגם אחרי שסוף כל סוף הן מזהות את הדיכאון ומסכימות לקרוא לילד בשמו, הן מתביישות לפנות לבקש עזרה. שהרי הסביבה והמסגור החברתי העתיק, שלפיו ילדים זה שמחה והריון זה ברכה, לא מותרים שום ברירה אחרת, מלבד לזייף ולשקר שאת בסדר ושאת מרוצה מההריון.
אנו בחכמת נשים מאמינות ויודעות שדיכאון בזמן ההריון זה משהו שאפשר וצריך לטפל בו. במסגרת טיפול אישי אצל פסיכולוגית ובמידת הצורך גם תרופות אנטי דיכאוניות, ניתן להביא לאיזון נפשי ולהחלמה מלאה מהדיכאון. במסגרת הטיפול תקבלי כלים להתמודדות עם האתגרים העכשוויים וכן עם אלו שצפויים לך לאחר ההריון, בתקווה שתצאי מהתהליך מחוזקת ושלווה יותר.