בית זה לא תמיד מקום בטוח:
משמעות השהייה הכפויה בבית עבור נשים נפגעות אלימות
הסגר שאנו חוות בימים אלה מקשה על כולנו, ומחייב התמודדות עם מצב לא מוכר של צורך להיות סגורות בבית, עם יכולת מאוד מצומצמת לצאת למרחבים ציבוריים וחברתיים. מצב זה קשה במיוחד לנשים נפגעות אלימות. אחד הדברים הטראגיים ביותר באלימות נגד נשים היא העובדה שהיא מתרחשת ברובה במקומות שאמורים להיות הכי בטוחים: בתוך מערכות יחסים קרובות ובתוך הבית. בשונה מגברים שהסיכוי שלהם להיפגע מאלימות הוא על ידי זרים, ומחוץ לבית, נשים, נערות וילדות נפגעות ברובן בתוך הבית ובתוך מערכות יחסים קרובות. הבנה זאת מחייבת היערכות מיוחדת למצב החדש איתו אנחנו מתמודדות.
להבנה שעבור נשים רבות המונח "בית" שאמור לסמל ביטחון, רוגע, מקום מקלט, משפחה, חום, אהבה וכו', הופך להיות מקום הפגיעה, יש משמעויות רבות. הבית והמשפחה שאמורים לסמן ביטחון ואמון, נגזלו באכזריות מנשים ומילדות שעברו התעללות בבית, ובתוך מערכות יחסים קרובות. שני המקומות האלה: הן הבית הפיסי והן מערכות היחסים המשפחתיות, או האינטימיות, שאמורות להיות מקום מפלט מהעולם האכזרי שבחוץ, הם אלה שנוצלו לרעה על מנת לפגוע בהן. הבנה זו מחייבת הערכה מחדש של הפגיעות הקשות, שבאות לידי ביטוי אצל השורדות. הפגיעות ביכולת לבטוח באחרים, ביכולת לבנות מערכות יחסים אינטימיות, ביכולת לשהות בתוך מרחבים סגורים עם בני אדם אחרים, כולל עם כאלה שמוגדרים כקרובים וכמטפלים. הדבר מחייב הבנה מלאת חמלה לקשיים הכול כך מובנים של השורדות בבניית מערכות יחסים אינטימיות שכוללות: קשר עם מטפלים, קשרים זוגיים ואינטימיים וכו'.
מאחר ו"הבית" איבד את משמעותו כמקום מפלט, כמקלט בטוח מפני סכנות העולם החיצוני, הרי שמתמודדות רבות מתקשות מאוד בשהייה בבית, והן נמלטות למרחבים ציבוריים כמו בתי קפה וכו' שבזמן סגר חסומים בפניהן.
מעבר לקשיים האלה שהם תוצאה של טראומות קודמות, קיימת גם סכנה אמיתית עבור נשים, נערות וילדות בימים אלה. מחקרים רבים מראים כי שיעור האלימות והאלימות המינית עולה מאוד בתקופות של מצור, מלחמה ולחץ.
נשים רבות שנעזרות בטיפול פסיכותרפויטי נאלצות בימים אלה להפסיק את הקשר עם המטפלים עקב הסגר ולעבור לטיפול מרחוק שפעמים רבות מפחית את תחושת הקרבה והאינטימיות, ומעורר חרדה. גם קבוצות תמיכה רבות הופסקו עקב הסגר דבר שגם הוא מעלה כמובן את תחושת החרדה והבדידות, ואת הצורך להתמודד לבד. כתוצאה מכך נשים מדווחות שהן נסוגות למנגנוני התמודדות מזיקים כמו שתייה לא בריאה, עישון, אכילה לא בריאה וכדומה.
"אני מתארת לעצמי ששורדות רבות, גם כאלה שלא נמצאות כרגע בתוך מערכות יחסים מתעללות, מתנסות בשעות ארוכות של ישיבה לבד עם המחשבות הטראומטיות ועם הסיוטים בלילה, שמתעצמים על רקע החרדה הכללית".
אל תישארי לבד עם הקשיים. יש כיום הרבה אירגונים שמפעילים קווי סיוע. דברי עם חברות, צרי קשר עם גורמי סיוע, שתפי במה שאת עוברת.
אנחנו נקיים בנושא מפגש זום להתייעצות, שיתוף וחשיבה משותפת
המפגש ללא עלות בהנחיית אליענה אלמוג, MSW וד"ר ענת גור.
המפגש יתקיים ביום ראשון בתאריך 12/4/20 בשעה 10:00- 11:30
מספר המקומות מוגבל
פנו אלינו באימייל: info@wtc-anatgur.co.il
או בווטסאפ: 050-3022211
ונשלח אליכן קישור לפגישה
אנא ציינו את נושא המפגש
על מנת להתמודד עם הקשיים אנחנו מציעות:
- טיפול מרחוק, מומחה לנפגעות טראומות מורכבות של אלימות ביחסים אינטימיים, אלימות מינית וכדומה.
- קבוצות תמיכה וטיפול באמצעות זום במחירים מוזלים.
על מנת לבדוק אפשרויות סיוע בימי משבר קורונה ניתן להתקשר או לשלוח ווטסאפ למספר:
050-4080498
או לפנות באימייל: info@wtc-anatgur.co.il