הקשר בין אינטרנט ודיכאון אצל נשים
כולנו גולשות באינטרנט על בסיס קבוע ואם להודות באמת, אצל חלקנו הגלישה באינטרנט הפכה זה מכבר לחלק בלתי נפרד מהחיים. מחקרים מוכיחים שבכל שנה שחולפת אחוז המכורים לאינטרנט צובר תאוצה ולצד הממצאים הללו, נראה שמעבר לתמורות החיוביות שהוא הביא עמו, לאינטרנט יש גם השלכות שליליות.
אם את בודקת מיילים כל כמה דקות, מרפרפת את הניוזפיד בפייסבוק בזמן העבודה, נכנסת כל שנייה לסטורי באינסטגרם, משחקת בפלאפון, מזפזפת בין אפליקציות, בודקת וואטסאפ אפילו כשאת קמה לפיפי באמצע הלילה ולא מסוגלת לדמיין את הסוללה בנייד מתרוקנת – ככל הנראה גם את מכורה לאינטרנט. לא משנה מה הסיבות שהביאו אותך להתמכרות, שכן הבריחה למסכים, תמיד, נועדה לפצות על חסך מסוים (מודע או שלא).
התמכרות לאינטרנט, כמו כל התמכרות, משפיעה לרעה על הבריאות שלנו, הן פיזית והן נפשית. מלבד עייפות מוגברת ופגיעה בראייה, שימוש אינטנסיבי באינטרנט עלול לגרום למצב רוח ירוד, תחושת ניכור חברתי, זרות ובדידות. יהיו שיאמרו שהגלישה ברשת במתכונתה העכשווית הרסנית מבחינה חברתית, זוגית ואישית.
חשוב להבין שקיים דיסוננס בין מה שהגלישה אמורה לגרום לנו להרגיש לבין מה שאנחנו מרגישות בפועל ותופתעו לגלות, אבל הוכח שישנו קשר ישיר ועמוק בין התמכרות לאינטרנט לבין דיכאון ובפרט אצל נשים, דיכאון שלעיתים מלווה גם בהתקפי חרדה ואף נטיות אובדניות. על השאלה מדוע אינטרנט גורם לדיכאון אצל נשים ניתן לתת מענה בכמה חזיתות, כפי שמביאה לפנינו ד"ר ענת גור בסקירה הבאה.
היכרויות באינטרנט זמינות אך נזילות
כאמור, הקשר בין אינטרנט ודיכאון אצל נשים איננו נדיר וניתן לומר אף שכיח. ההיבט הראשון והבולט שבו רואים את החיבור העגום בין השניים, קשור במערכות יחסים, או נכון יותר לומר, בהיכרויות המקדימות. נשים שרוצות להכיר בן זוג בעידן של היום, מוכרחות בשלב כזה או אחר לפנות לאינטרנט כדי למצוא אהבה.
זה עצוב ומבאס אבל זה המצב – האינטראקציה הפרונטלית כמעט ולא קיימת ואם לא התמזל מזלך ופגשת את האיש של חייך בלימודים, בעבודה או דרך חברים משותפים, הסיכוי שזה יקרה בספונטניות ברחוב או בבר, נמוכה עד אפסית. במקום זה ה"קליק" המיוחל מתחיל את דרכו באתרי היכרויות, רשתות חברתיות ואפליקציות, כלומר, באינטרנט.
לא די בכך שהחיפוש אחר זוגיות הוא עסק מתיש ובמיוחד כשמדובר על רווקות מאוחרת, אלא שכדי להגיע לדייט פנים מול פנים, אנחנו נאלצות לעבור שבעה מדורי גיהינום שמתבססים בעיקר על המראה החיצוני ועל איכות הפילטרים של התמונות שבחרנו או שבחר הצד השני. מיותר לציין שקשה מאוד לייצר שיחה כנה ופתוחה שמאפשרת היכרות אמיתית בדרך הזו והכישלון פעם אחר פעם, גורם לדיכאון.
בנוסף, בתקופות מאוחרות של הקשר ואחרי שנים של חיים משותפים, האינטרנט יכול לחבל בזוגיות ובגדול. לדוגמא, כאשר הוא משמש לבגידות ווירטואליות ומוחשיות, צריכת פורנו לא מבוקרת וכיוצא בזה. מין זמין וחמקמק גורם גם לגברים וגם לנשים להרגיש נחשקים לרגע ולאחר מכן, כשהשקר מתגלה, מגיע מפח נפש גדול.
מציאות כוזבת שמוצגת לראווה ברשת
סיבה נוספת שבגינה אינטרנט גורם לנו לדיכאון, קשורה במציאות הכוזבת שמוצגת לנו לראווה בכל רגע נתון באתרי חדשות, בפרסומות ובעיקר ברשתות החברתיות. אנשים מעלים לאינטרנט רק את הרגעים הטובים שלהם (או אלו שמצטלמים טוב) וכמה שיותר נוצץ ויפה, הרי זה משובח. כך נוצר מצג שווא של אושר אקספרס, שגורם לנו להסתכל פנימה ולשאול – "למה החיים שלי לא נראים ככה?"
ההשוואה בין החיים שלך לחיים של אחרים 24/7 לא מאפשרת להסתפק במה שיש ובהכרח יוצרת יותר עצב וכאב מאשר שמחה. עומרי גליקמן תיאר את המצב הזה בצורה מדויקת להפליא בשירו החדש וכתב "איזה יום יפה אצל כולם ורק אצלי יורד גשם".
ההתנגשות בין מה שאנחנו רואות לבין מה שקורה אצלנו בפועל מייצרת דיכאון כבד ועשויה להביא לפגיעה במערכת היחסים, כי "אנחנו לא מטיילים מספיק", "לא מתחבקים מספיק" ובקיצור לא מספיק. מעבר לכך, האינטרנט גורם גם לפגיעה בדימוי העצמי ואף להפרעות אכילה וזאת משום שנשים מנסות להתאים את עצמן לאידיאל היופי המעוות, שהפוטושופ ודומיו מעודדים.
סוף עידן ה"יחד" ואובדן האינטימיות
פעם היינו יושבים עם אנשים ומסתכלים אחד לשנייה בעיניים, מדברים מהלב ומקשיבים והיום להצליח לנהל שיחה רצופה בלי הפרעה של צלצול או רטט, זו משימה מאתגרת למדי. ההתמכרות לאינטרנט מחסלת את האינטימיות, מקשה מאוד על התקשורת ויוצרת חוויית נפרדות לא בריאה. חוסר היכולת לחוות יחד והריחוק, במובן הרומנטי והחברי, מהווים טריגר משמעותי להתפתחותו של דיכאון.
אנחנו גולשות באינטרנט, בין היתר, כדי להפיג שעמום ולא להרגיש לבד, אבל העובדה שאף פעם, לכאורה, לא משעמם לנו, משביתה יצירתיות ומסממת אותנו. במקום לראות את המציאות כפי שהיא ולהבין שהחברים הווירטואליים שלנו הם לא באמת חברים, אנחנו קונות את השקר שמוכרים לנו באינטרנט וממשיכות להתרחק ובשלב מסוים גם לאבד את האנשים שבאמת קרובים אלינו.
רגע לפני שנתייאש – יש מה לעשות!
מחיקת גבולות הזמן והמרחק וההנגשה של תכנים מכל העולם אונליין, אמנם סייעו ועדיין מסייעות לקדמה ולהתפתחות הטכנולוגית, אך בה בעת יחד עם הנגישות הזו, נוצר גם ניכור עמוק. האינטרנט הוכר כאחד הגורמים המובילים לדיכאון בקרב נשים, אבל רגע לפני שנקבל את הבשורה כעובדה מוגמרת ונוותר על הזכות לצאת מהלופ ולהשתחרר מהדיכאון, כדאי לדעת שיש מה לעשות.
אנו בחכמת נשים מציעות טיפול לנשים שסובלות מדיכאון ויודעות להתאים לכל אישה את הטיפול היעיל ביותר עבורה. כשמדובר על דיכאון בשל התמכרות לאינטרנט, אנחנו מציעות לפנות לטיפול אישי ובמקביל, להתחיל לפעול גם לבד.
איך? על ידי הגבלת זמן הגלישה לבד ואיסור גלישה במרחב חברתי, שמחוץ לגבולות העבודה. זה אומר שאם את יושבת עם בן זוג, משפחה או חברות, כדאי לשים את הפלאפון בתיק. כמו כן, אנחנו מציעות לך מקרב לב להטיל ספק במה שמוצג באינטרנט ולזכור שכולם בני אדם וכולם חווים קשיים, גם אם כלפי חוץ על המסך הם נראים מחויכים, זוהרים ומאושרים תמידית.
תאמיני שהאושר שלך לא תלוי באף אחד אחר ובוודאי לא בחברים ווירטואליים וסלבס שאת כלל לא מכירה ותפעלי כדי ליישם את האמונה. על ידי מודעות לבעיה, התרחקות מהמסך ועיסוק בדברים שאינם קשורים לדיגיטל, למשל ספורט ותרגול מדיטציות, תצליחי לייצר שינוי חיובי בחייך, להתנתק מהאינטרנט ובתקווה להפחית את תסמיניו של הדיכאון ולמגרו מהחיים שלך.
בת זוגי מתנהגת בדיוק כפי שתיארת. ניסיתי כמה וכמה פעמים להעיר לה על כך, אבל היא נעלבת מכך, טוענת שהיא כלל לא נמצאת הרבה בטלפון. היא עשויה לבלות כל יום כשעתיים ואולי יותרבמצטבר בפייסבוק ובאינסטגרם, ynet או בהודעות כאלו ואחרות בוואטסאפ, בודקת את הטלפון כל רגע שיש התראה, והטלפון איתה כל היום. ומעבר לזה כשהיא לא במדיות הללו היא משחקת בטלפון באחד המשחקים וגם זה במשך שעות רבות.