התמודדות עם קשיים בקיום יחסי מין
נשים רבות חוות קשיים בזמן קיום יחסי מין, בין אם הסקס מתרחש כחלק מסטוץ ובין אם יחסי המין מתקיימים במסגרת מערכת יחסים קבועה ויציבה. מסקר שנערך לאחרונה עולה ש-30% מהנשים חוות כאב בזמן קיום יחסי מין ולמרבה הצער, על אף המספרים הגבוהים הללו, עדיין מדובר בנושא מושתק שנשים וגם גברים מתביישים לדבר עליו בקול רם. התופעה של כאבים בזמן יחסי מין ו/או היעדר חיי מין בשל אותם כאבים, פוגעת משמעותית באיכות החיים של האישה וכמובן, פוגעת גם בזוגיות.
הקשיים יכולים לבוא לידי ביטוי במגוון צורות ומאחורי כל אחד מהמקרים, מסתתרת סיבה שונה ולעיתים כמה סיבות, מורכבות יותר או פחות. הקשיים בזמן קיום יחסי מין משפיעים על האישה בלא מעט רבדים, הן פיזית והן רגשית. כאמור, כשמדובר על אישה שנמצאת במערכת יחסים זוגית, הקשיים הללו כמעט תמיד משפיעים לא רק עליה, אלא גם על בן הזוג ועל טיב הקשר בין השניים.
גברים רבים שמנהלים זוגיות עם נשים שלא נהנות ו/או סובלות בסקס, חשים תסכול ולעיתים אף אשמה. משפטים כמו בכל פעם שאנחנו מגיעים לאקט אני מרגיש שהיא הולכת לאיבוד, הופכת לאיזו בובה על חוטים שאני לא מכיר / אני לא יודע מה אני עושה לא בסדר שגורם לה לסבול ככה בזמן שאנחנו שוכבים / אין לה חשק מיני / היא לא רוצה לשכב איתי למרות שהזוגיות על פני השטח טובה / אנחנו אף פעם לא מגיעים לחדירה כי כואב לה / ניסיתי לדבר איתה על הנושא אבל היא נסגרת ונרתעת וכך הלאה, נשמעים ללא הרף מפי גברים שבנות זוגן חוות כאב בזמן יחסי המין.
אם אתה מרגיש שהקשיים בפן המיני פוגעים בבת זוגך ובך, כדאי לברר מה מקור הקושי שגורם לבת זוגך להירתע מקיום יחסי מין ו/או לסבול בזמן האקט. כמו כן, אם אתה רוצה לסייע לה במציאת פתרון שיאפשר לה להתמודד עם הקשיים, להתגבר עליהם ובעתיד גם ליהנות מהמגע המיני, חשוב שתדע שבהחלט יש מה לעשות ובכל אופן, גם אם כרגע היא לא מוכנה לפנות לטיפול, יש לך מה לעשות ואין סיבה להרים ידיים.
הסיבות לקשיים בקיום יחסי מין
קשיים בזמן קיום יחסי מין יכולים לנבוע בשל מגוון סיבות וכדי לאבחן את מקור הבעיה, חשוב לברר מהו אופי הכאב ומה ההיסטוריה המלווה את האישה. יכולות להיות לקושי בקיום יחסי מין סיבות רפואיות, למשל כאלו שקשורות בגיל של בת הזוג ובמצבה, או אם מדובר בנשים אחרי לידה, שאז האזור רגיש מאוד והחשק המיני ירוד. התופעות הפיזיות המוכרות שגורמות לכאבים בזמן חדירה הנן דלקת נרתיקית, יובש באיבר המין, מחלות מין, אלרגיה לחומרים שונים שמהם עשוי הקונדום או וגיניזמוס, קרי, כאבים בזמן חדירה בשל כיווץ לא רצוני של שרירי רצפת האגן.
נחדד ונאמר, שלרוב, נשים שחוות קושי בזמן הסקס, פנו לגינקולוגים ורופאים מומחים אחרים, אך לא קיבלו מענה למצוקה שלהן, בטענה שאין שום בעיה רפואית וזה כנראה משהו נפשי. הסיבות הפסיכולוגיות לקשיים ביחסי מין יכולות להיות חרדה מחדירה, תגובה טראומטית למין אצל שורדות זנות, הטרדה מינית או ניצול והתעללות מינית שהאישה חוותה בילדותה או בבגרותה, התנסות מינית מוקדמת מידי ולא מוגנת וכך הלאה. אלו גורמים לאישה לחוש פחד מאינטימיות מינית ו/או רגשית ומפריעים למהלך התקין והבריא של המיניות בקשר.
קיום יחסי מין לנשים שחוו התעללות מינית עלול להיות טריגרי ולעורר זיכרונות, התקפי חרדה ופלאשבקים קשים מנשוא. לא אחת אישה שהותקפה מינית בעבר סובלת מדימוי עצמי נמוך, מרגישה אשמה וגועל, לא אוהבת את איבר המין שלה, חווה ניתוק וריחוק מהגוף שלה ולכן נמנעת ונרתעת מקיום יחסי מין, גם אם מדובר בבן זוג שהיא אוהבת. הדפוס הזה יוצר בעיות במערכת היחסים, מערער את האמון וגורם לשני הצדדים לתחושות של ניכור, בדידות וכעס. בנוסף, משברים במערכת היחסים וביניהם משבר כלכלי, תקשורת לוקה בחסר או חלילה אלימות מצד הבן זוג, עשויים גם הם להפוך את יחסי המין לסיוט.
איך תוכל לעזור לבת הזוג שלך?
ד"ר ענת גור מסבירה, שכדי לעזור לבת הזוג שלך ובהתאמה, גם לעצמך, יש כמה דברים שניתן לעשות. במישור הזוגי, מומלץ קודם כל ולפני הכל להיות סבלני, לעטוף את בת זוגך באהבה ולהבין שסביר מאוד להניח, אלא אם חלילה אתה נוהג בה באלימות פיזית ו/או רגשית, שאתה לא אשם. אין סיבה שתרגיש לא רצוי או לא אטרקטיבי וקח בחשבון שהעובדה שלבת הזוג שלך כואב בזמן יחסי המין היא ברת שינוי. בינתיים, עד השינוי המיוחל יקרה גלה אמפתיה, הכלה והבנה ותתייחס בכבוד וברגישות למצב.
נבהיר, שחשוב מאות לפנות לבדיקה רפואית אצל גניקולוג כדי לברר – האמנם מדובר בבעיה פיזית שניתן לפתור על ידי תרופות קונבנציונליות או שלא. רק אחרי שמאבחנים את מקור הבעיה ניתן להושיט יד לעזרה ולכן, אם גניקולוגים לא עוזרים, חשוב מאוד לדרבן את בת זוגך לפנות לטיפול אחר. אנו בחכמת נשים מציעות לנשים שסובלות מקשיים בקיום יחסי מין טיפול אישי מותאם ודיסקרטי ומבינות שהרבה פעמים המקור לכאב הוא לאו דווקא פיזי. יתרה מכך, מחקרים מראים שניתן לרפא בעזרת טיפול נפשי מתאים גם בעיות שאובחנו כפיזיות וביניהן אפילו וגיניזמוס.
טיפול אישי יסייע לאישה לברר מה באמת המקור לכאבים, יעזור לה לשקם את דימוי הגוף שלה, לשפר את ההרגשה במין עצמו וגם בתפיסת המיניות שלה את עצמה, לבנות ביטחון ביחסים וליצור חוויה חדשה, בטוחה ומספקת. אם היא רוצה לחולל שינוי ואתה נחוש לסייע לה, אנו מזמינות אותך לפנות לחכמת נשים כדי לקבל ייעוץ, סיוע והפניה למטפלת מתאימה. המטפלות שלנו ידעו כיצד לבחור את הטיפול הטוב ביותר עבור בת הזוג שלך, כזה שייתן מענה נקודתי לקשיים במין וכמו כן, יאפשר לה להתחיל שינוי חיובי בחיים.
היי אשמח לשמןע מכם. תודה