קורס אונליין בהנחיית דר' ענת גור
פסיכולוגיה של האישה ודרכי טיפול מותאמות
אפריל 2025
ההיסטוריה האנושית סופרה בידי גברים, עד לשנים האחרונות, תוך התעלמות כמעט גורפת מתרומתן של נשים. גם הרפואה התייחסה במשך מאות שנים לגוף הגברי כמודל -במחקר, באיבחון ובטיפול. אפילו עולם האופנה נשלט בידי גברים, וניפק לאורך השנים מכשירי עינויים ששימשו את הפטריארכיה כאמצעי שליטה בנשים – מהמחוכים החונקים עד כדי עילפון, ועד לנעלי הסטילטו מחודדי העקב. גם הפסיכולוגיה הומצאה ופותחה בידי גברים. רוב התיאורטיקנים של ההתנהגות האנושית היו גברים וגם המחקרים התבססו על מדגמים של גברים בלבד. עד לשנות ה-70 של המאה ה-20 נשים כמעט ולא נכללו בחקר מדעי החברה. המצב השתנה באופן רדיקלי בשנים האחרונות, אך למרות זאת לרוב המטפלים חסר ידע בתחום. רק קומץ סטודנטים לפסיכולוגיה נחשפים בארץ לקורסים שעוסקים בפסיכולוגיה של האישה ובסוגיות נפשיות שייחודיות לנשים. נושאים משמעותיים ומשני חיים בעולם הנשים זוכים לטיפול שטחי מנקודת מבט גברית, או להתעלמות מוחלטת. מדובר בעוול מתמשך של התעלמות מהפסיכולוגיה של האישה, שמתפתחת באופן שונה, ותחומים רבים שאופייניים לנשים, שחיות ומתפתחות בתוך תרבות גברית. זכו להתעלמות גם נושאים שקשורים לגוף האישה, שלהם השפעות פיזיולוגיות, פסיכולוגיות וחברתיות מכריעות, כמו מחזור חודשי, הריון ולידה, בעיות פריון, הפלות ולידה שקטה, וגם הפרעות אכילה, דיכאון, אגורופוביה אופייניות יותר לנשים שגם חשופות יותר לאונס, אלימות במשפחה וגילוי עריות. הבעיות האופיניות הללו חושפות נשים לסוג מסוים של פגיעוּת נפשית, ולכן זה קריטי עבור מטפלים להכיר את עולם הידע המתפתח בתחום – במטרה לתפקד ביעילות, ולהבין את ההשפעה של המגדר על עולם הנפש. היכרות עם גוף הידע הרלוונטי והמעודכן היא תנאי הכרחי לעבודה תרפויטית מיטבית עם נשים. ידע זה אמור להיטמע במהלך הכשרות בתחומי הטיפול והייעוץ, כמו גם באמצעות סמינרים יחודיים ושילוב הנושאים בתוך קורסים והכשרות קיימים. הנחות העבודה והתפיסות של התיאוריות הפסיכולוגיות הרלוונטיות לפרקטיקה אמורות להיות מיושמות באופן שונה עבור נשים וגברים. גוף הידע המרכזי של התיאוריות הפסיכולוגיות נבנה על מודל אנדרוצנטרי שמתבסס על דעות קדומות גבריות. זה נכון במיוחד לגבי תיאוריות אישיוּת. לכן חיוני לבדוק את הבסיסים התיאורטיים, ולעודד חשיבה ביקורתית ביחס למודלים הפסיכולוגיים בניסיון להבין את משמעותם ביחס לנשים, כולל תיאוריות שלא עסקו בהן כלל. מה עוד מאפיין טיפול פסיכותרפי בנשים: בשנים האחרונות מתמודדות נשים עם אתגרים שלא אפיינו את החיים של האמהות והסבתות שלהן – כמו שילוב בין קריירה לאמהות, תקרת זכוכית והגשמה אישית. כמובן שכל אישה מגיעה לטיפול עם בעיות ומטרות שונות, לכן הטיפול מותאם אישית. יש נשים שזקוקות לסיוע בהתמודדות עם קשיים כמו הערכה עצמית נמוכה, דיכאון, חרדות, התמכרויות, בעיות במערכות יחסים, קונפליקטים קיומיים ורוחניים, חסימות ביצירתיות וכדומה. טיפול מתאים יספק עידוד ותמיכה, תוך בניית כישורי התמודדות שיסייעו לצלוח תקופות משמעותיות בחיים.
על הקורס
קורס פסיכולוגיה של האישה בהנחיית ד”ר ענת גור הוא קורס מקצועי המקנה כלים ומיומנויות חיוניות לטיפול בקשת טיפולית רחבה בנשים. הקורס מיועד אנשי ונשות טיפול, עובדות סוציאליות, פסיכותרפיסטיות, יועצות חינוכיות, פסיכולוגיות, רופאות, מאמנות ומדריכות.
מה לומדים בקורס?
תיאוריות על הפסיכולוגיה של האישה, מפרויד ועד לתיאורטיקניות בנות זמננו כמו קרול גיליגן, ננסי צ’ודרו, ג’סיקה בנג’מין, לוס איריגארי, סוזי אורבך ולואיז אייכנבויים, ג’ין בייקר-מיל ועוד. בקורס נעסוק במגוון סוגיות וביניהן:
- דרכי טיפול מותאמות לנשים, ההבדל בין טיפול בנשים וטיפול בגברים.
- ההשפעה של יחסי אמהות-בנות על ההעברה וההעברה הנגדית בטיפול בנשים.
- כיצד משפיעה על הטיפול העובדה שנשים רבות מגיעות עם טראומות של אלימות?
- מה השפעת המגדר על הטיפול?
משך הקורס:
עשרה מפגשים, כל מפגש בן שלוש שעות אקדמיות, סה”כ 30 שעות אקדמיות. מסיימות הקורס יקבלו תעודת סיום מטעם מרכז חכמת נשים.
עלות הקורס:
3,900 ש"ח. רישום של שתי נשים יחד שהן חברות/עמיתות למקצוע, יקנה לשתיהן 10% הנחה.
***************************
תחילת הקורס: 28.4.25
סיום הקורס: 7.7.25
10 מפגשים
ימי שני | 15:30-18:00
***************************
***************************
נשים שעברו את הקורס מספרות:
"אני נוכחת שוב ושוב איך השפה החדשה, או נכון יותר לומר משקפי הראייה החדשים שנוספו לי (הרי אמרנו ששפה עוד אין) משרתים אותי ביכולת להתקרב יותר אל המטופלת ואל עולמה הרגשי והחוויתי אז, שוב תודה רבה. כמטפלת משפחתית, אני זוכה לעתים קרובות, להיפגש עם בנות ואמהותיהן בגילאים ובשלבי חיים שונים. אני מרגישה, שמאז הקורס התקדמה מאוד היכולת שלי, להיות בו זמנית עם האם ועם הבת, בתוך הניסיון המאתגר והמורכב, לפתח נפרדות ועצמאות עבור כל אחת מהן ויחסים טובים של אהבה וקרבה מספקת ביניהן ללא חנק ופגיעה, האחת בשנייה".
ד"ר רתם שטיינברג, מטפלת משפחתית.
"הגעתי לקורס מתוך רצון להעמיק את הידע התיאורטי הנוגע לגישות פמיניסטיות לטיפול בנשים. הקורס עצמו היה מאוד מעניין ומעורר מחשבה ומצאתי את עצמי חושבת על הדברים שעלו במפגשים גם מעבר למפגשים עצמם, ביחס לטיפולים שונים ואף ביחס לחיי האישיים. מבחינתי, מרבית התכנים בקורס היו חדשים, מפני שלא למדתי את הנושאים הללו באופן מסודר ומאורגן בעבר. אמנם יצא לי לקרוא ולשמוע פה ושם, אך לא בצורה מובנית ובהקשר ישיר לתחום הטיפולי".
לילי, עו"ס ומאמנת אישית.
"הקורס היה מרתק וחשוב. הידע שנחשפתי אליו בקורס הרחיב, העמיק והעשיר את הבנת ייחודיות הטיפול בנשים וחשיבת התאמת הטיפול על מורכבות הסוגיות הטיפוליות המאפיינות את הנשים. הקורס עודד ואתגר אותי לבחינה מחודשת של יחסים בין אישיים, יחסים מקצועיים וביני לבין עצמי מבחינת התפקידים בחיי כאמא, אישה, בת, אשת קריירה, אחות וחברה. תיאורי המקרה שהועלו הן על ידי ענת והן על ידי חברות הקבוצה היו מאוד משמעותיים וחיברו את התכנים לעבודה בחדר הטיפולים בשטח. המודל שענת היוותה עבורי כאישה, כמנחה וכמטפלת בהחלט מעורר השראה וחשוב לאין שיעור להפנמת התכנים ולאופן שבו ארצה להתנהל בחיי האישיים והמקצועיים. הקבוצה הייתה אינטימית ומותאמת לתהליכים אישיים ובין אישיים המתרחשים באופן טבעי במהלך החשיפה לתכנים לא פשוטים".
הילה טיילור, עו"ס ורכזת טיפול בנשים במרכז לטיפול בהתמכרויות.
***************************
>