פגיעה מינית בגברים: התמודדות ודרכי טיפול
המאמר נכתב על ידי אליענה אלמוג, MSW, מטפלת בפגיעות מיניות.
לאחרונה, בעקבות ההתעוררות הנוכחית של נשים המעידות ברשתות החברתיות על פגיעות שעברו ולא התלוננו בגינן, עם ההאשטאג #לאהתלוננתי, ניעורו גם לא מעט גברים שחוו פגיעות מיניות ולא התלוננו וביניהם עיתונאי ידוע שדיווח על פגיעה מינית שעבר לפני כ-30 שנה, בהיותו בן 15, על ידי אדם שכיום הוא בכיר במשרד הפנים. פגיעה עליה מעולם לא סיפר ולא התלונן.
מחקרים מראים כי אחד מתוך שבעה גברים עבר במהלך חייו תקיפה מינית וכי עד גיל 12 שיעורי הפגיעה המינית זהים בבנים ובבנות. אלו הם נתונים שאינם עומדים בקנה אחד עם כמות הדיווחים והתלונות שיש על פגיעות מיניות בגברים.
פגיעה מינית בגברים היא נושא מושתק, נושא שיש עליו טאבו. הטאבו הזה נובע מהיות החברה שאנו חיים בה חברה פטריארכלית, שבה קיימת טענה לא מדוברת כי גברים ובנים לא אמורים להיות פגיעים, לא אמורים להיות קורבנות. אנחנו לומדים מהר מאוד שבנים אמורים להיות מסוגלים להגן על עצמם וכי גבר שלא מגן על עצמו אינו "גבר". תרבות זו למעשה משתיקה את הגברים הנפגעים ולא מאפשרת להם לחשוף את הפגיעה שעברו.
מהשתקה ועד לטיפול בטראומה…
קיימים לא מעט מיתוסים הנוגעים לפגיעה מינית בגברים שמשמרים את ההשתקה הזו, מיתוסים שאומרים שהטראומה שחווה בן שעובר פגיעה מינית היא משנית ולא משמעותית, שגברים שעברו פגיעה מינית הם הומוסקסואלים או שהפגיעה תהפוך אותם להומוסקסואלים, שבנים שהותקפו ונפגעו יהפכו בעצמם לפוגעים ותוקפים ושאם ילד הותקף על ידי אישה, הוא צריך לראות עצמו כבר מזל כי ככה הוא נחשף לפעילות מינית הטרוסקסואלית שהיא הלא משאת נפשו של כל גבר/ נער/ ילד באשר הוא מעצם היותו ממין זכר.
כמובן שמיתוסים אלה אינם נכונים ומטרתם היא לשמר את התרבות הפטריארכלית, שהיא בסופו של דבר פוגענית גם כלפי נשים אבל גם כלפי גברים וכמו כן, לשמר את קשר השתיקה בכל הנוגע לפגיעה מינית בגברים.
אך האמת היא כאמור שפגיעה מינית בגברים היא תופעה נפוצה מאוד, שגברים שעוברים פגיעה מינית עלולים לפתח פוסט טראומה או פוסט טראומה מורכבת בדיוק כמו נשים, שגברים שעוברים פגיעות מיניות אינם בהכרח הומוסקסואלים ולא יהפכו בהכרח בעקבות הפגיעה לכאלה וכמובן שאין זה נכון כי כל הגברים שעוברים פגיעות מיניות יהפכו גם הם לפוגעים.
כמו כן, חשוב לומר שכמו נשים, גם גברים שעוברים פגיעה מינית, זקוקים פעמים רבות לטיפול מותאם ויכולים לצאת נשכרים מטיפול מוכוון טראומה ששם דגש על טיפול בפגיעות מיניות בילדות ובבגרות, שעשוי לגאול אותם מסבל וכאב רב שכרוך בהתמודדות עם פוסט טראומה בעקבות פגיעה מינית.
יש לזכור כי כפי שקולן של נשים שעברו פגיעות מיניות מושתק, מושתק אפילו יותר קולם של גברים שעברו פגיעות מיניות וניתן לומר כי הדבר הראשון והבסיסי ביותר שטיפול בגבר נפגע יוצר, הוא האפשרות לתת לאותו גבר קול ויכולת להשמיע את קולו. בטיפול אישי כזה, נעזור למטופל למצוא את קולו ולמצוא מילים חדשות, מתאימות, שיוכלו לספר את סיפורו, פעמים רבות בפעם הראשונה.
יש לקחת בחשבון כי פעמים רבות גברים שעברו פגיעה מינית חווים בלבול בזהות המגדרית שלהם. הם לעתים אינם בטוחים בגבריות שלהם ואינם בטוחים באוריינטציה המינית שלהם. מחקרים שנעשו בגברים שעברו פגיעות מיניות הראו שיעור גבוה של גברים החווים בלבול וקושי בהגדרת הזהות המגדרית וכמו כן, קושי ובלבול הנוגע לבחירת המושא המיני שלהם.
חשוב לומר כי הפגיעה המינית לא גורמת לשינוי בזהות המגדרית או בהעדפה המינית של הגבר הנפגע, אלא היא מערערת אותן וגורמת לשבר והרס בזהות של הגבר הנפגע.
בדומה לנשים, גם גברים שעוברים פגיעה מינית נוטים לשאול את עצמם – "למה זה קרה לי?", לקחת על עצמם אחריות ולחיות עם תחושות אשמה המורגשות בעוצמה רבה. אצל גברים שעברו פגיעות מיניות, אחת התשובות לשאלה "למה זה קרה לי?" יכולה להיות קשורה לערעור ובלבול בכל הקשור לזהות המגדרית ולאוריינטציה המינית.
כדאי לזכור כי כאמור, פגיעה מינית אצל גברים, כמו אצל נשים, היא פגיעה קשה, שמהווה בראש ובראשונה טראומה העלולה לגרום לתסמינים של פוסט טראומה או פוסט טראומה מורכבת. על כן, הטיפול בגברים אלו חייב להיות טיפול מוכוון טראומה, שחשוב שייקח בחשבון את המאפיינים הספציפיים של הגברים הנפגעים, כפי שתוארו לעיל, תוך כדי התייחסות והכרה בהשפעה התרבותית של החברה בה אנו חיים, על תחושותיהם והתסמינים של הגברים הנפגעים.
אנו במרכז חכמת נשים מטפלות ברגישות ובאהבה גם בגברים שחוו פגיעות מיניות, מתוך הכרה ברגישות של הנושא ובמורכבותו ומתוך הבנה של חשיבותו של טיפול מוכוון טראומה הן בנשים והן בגברים שחוו פגיעות מיניות.