נעים להכיר: טיפול בעזרת מיינדפולנס
מיינדפולנס Mindfulness או בעברית מודעות קשובה, היא שיטה לטיפול עצמי, שמתבססת על הפסיכולוגיה הבודהיסטית ותכליתה היא להיות נוכחים ברגע הזה. השיטה התחילה במזרח כחלק ממדיטציות בודהיסטיות וצברה תאוצה מהר מאוד גם בקרב פסיכולוגים ומטפלים מהעולם המערבי, שראו בשיטה הזדמנות לשינוי תודעתי חדשני, פורץ דרך ואפקטיבי, גם ברמה האישית וכמובן, אצל המטופלים שלהם.
שיטת מיינדפולנס מאפשרת לנו לעבור תהליך, שבו אנו מביאים את תשומת הלב שלנו לרגע הזה, ללא שיפוטיות וללא ביקורת. במצב של מיינדפולנס, כלומר במצב קשיבות, אנו בהכרח נוכחים יותר ברגע הזה. הנוכחות ברגע הזה מאפשרת לנו להיות ערים לתחושות, חושים, מחשבות וזיכרונות, מבפנים ומבחוץ.
השיטה מבקשת מאיתנו להצליח להיות נוכחים ללא מטרה, אלא רק לשם הנוכחות ועל מנת להיות בקשיבות מלאה לכל מה שמגיע ועולה. זה אומר לקבל ולהכיל את כל הרגשות והתחושות שעולים בנו ביומיום בהבנה, בלי לנסות להילחם בהם. על פי השיטה, רק במצב של נוכחות מלאה, ניתן להשיג שקט נפשי ושלווה אמיתית לאורך זמן.
מחקרים מוכיחים שניתן לאמן את השריר במוח שאחראי על המחשבות שלנו לייצר מחשבות טובות ואת השינוי הזה אפשר להשיג בעזרת תרגול של מיינדפולנס. במילים אחרות, האזור במוח שאחראי על המחשבות שלנו הוא שריר כמו יתר השרירים בגופנו ואם נאמן אותו להתמקד במחשבות חיוביות כשהן עולות, אחרי תקופת אימון מסוימת, המחשבות שלנו פשוט יהפכו להיות חיוביות ונינוחות יותר.
איך אפשר להיות במיינדפולנס?
ההבנה שלמודעות יש כוח לשנות את המחשבות שלנו לטובה ומכאן באופן ישיר, להפוך את החיים שלנו לנעימים יותר, היא הצעד הראשון בדרך לשינוי. אנשים בכל העולם כבר הבינו את הכוח של מיינדפולנס וכאן נשאלת השאלה – כיצד ניתן להיות במיינדפולנס ומה זה דורש מאיתנו? התשובה לשאלה היא שעל מנת להיות במיינדפולנס צריך לפתח את היכולת להיות בקשיבות ומדובר בתרגול שדורש התמדה.
על מנת לקבל את הכלים הבסיסיים שיעזרו לכם לתרגל מיינדפולנס, רצוי ראשית ללכת לטיפול אישי או קבוצתי בשיטת מיינדפולנס. הכלים הנלמדים במסגרות הללו הם בעצם טכניקות למודעות, כשהבולטת שבהן היא מדיטציית מיינדפולנס. מדיטציה בשיטת מיינדפולנס מבקשת מהמתרגלים להתרכז בנשימה, להיות בנוכחות ולתייק את המחשבות שצפות בזמן המדיטציה.
לדוגמא, אם בזמן מדיטציה או בזמן הליכה ברחוב עולה מחשבה על הבוס שהרגיז אותנו בעבודה, נתייק את המחשבה בראשנו ככעס, אם עולה מחשבה על בן הזוג שהעליב אותנו אתמול, נתייק אותה כעלבון, אם עולה מחשבה על לחץ מהמבחן הקרב, נתייק אותה כפחד וכך הלאה. התיוק הזה רלוונטי כמובן גם למחשבות חיוביות שעולות בזמן המדיטציה וכל מה שמצופה מאיתנו כמתרגלי מיינדפולנס, זה להצליח להמשיך לנשום ולתייק את המחשבות, בלי לנסות לשנות או לתקן אותן.
חשוב להבין שמיינדפולנס לא הופך אותנו לאנשים מאושרים בן רגע ומדובר בתהליך שלוקח זמן ודורש מחויבות. החוכמה היא להגיע למדיטציות בראש פתוח ולא לצפות מהן להיות מרגיעות, משמחות, ממלאות או מרוקנות. לפעמים המדיטציות יכולות להיות משעממות ולעיתים הן יכולות לעורר הצפה רגשית, שעשויה לגרום לתסכול ואף לבכי. עם הזמן, המדיטציות הופכות להיות נעימות יותר ואנחנו מפתחים טכניקות נוכחות שמעבירות אותנו תהליך של ניקוי.
אנו במרכז חכמת נשים מאמינות ויודעות שמיינדפולנס צריך לתרגל כל הזמן, בזמן מדיטציה וגם בחיים עצמם כחלק מהשגרה – בנסיעה באוטו, באוטובוס, בתור לקופת חולים ואפילו בחדר המיטות. ככל שנדע לכוון את תשומת הלב, נוכל לשפר את יכולת ההתמודדות שלנו עם החיים ובמיוחד עם האירועים, הטובים והפחות טובים, שקורים לנו במהלך הדרך וכך בתקווה להתחיל שינוי חיובי בחיים.
למי שיטת הטיפול הזו מתאימה?
אנשים ששומעים על שיטת מיינדפולנס נחלקים לשתי קבוצות – אלו שסקרנים ללמוד יותר על השיטה ואלו שרואים בה ניסיון רוחני תלוש שלא באמת יכול לעזור להם. זה המקום לומר שהעובדות בשטח מראות שמיינדפולנס זו שיטה יעילה לטיפול, אשר משפיעה לטובה על כל מי שמתרגל אותה. תרגול מיינדפולנס עוזר לראות את המציאות בבהירות, מסייע להתמודד עם טראומה, משפר משמעותית מצבי לחץ, חרדה ודיכאון ומאפשר לאנשים לחוש מחדש הנאה מהדברים הקטנים.
רונית באשר לזר, מטפלת בשיטת מיינדפולנס ומיינדפולדאנס, מסבירה שמיינדפולנס זו שיטה יעילה לטיפול עצמי, שמחזיקה מעמד לאורך זמן. מחשבות באות וחולפות ממש כמו עננים, אבל מתחת לכל העננים הללו, מסתתר אני עמוק ויציב יותר, אני שלא זז אף פעם. אם נדע להיות בנוכחות ובמודעות ונבין שהמחשבות שלנו הן רק עננים חולפים, נצליח לפגוש את האני הבתולי והיציב הזה, לחיות בשלום עם עצמנו וליהנות ממצב מאוזן – רגשית, נפשית וגופנית.
רוצה לשלב מיינדפולנס עם ריקוד?
מוזמנת להצטרף לקבוצת מיינדפולדאנס!