טיפול בשיטת מיינדפולדאנס
מיינדפולדאנס MindfulDANCE או בעברית מודעות קשובה בתנועה וריקוד, היא שיטת טיפול שפותחה על ידי רונית באשר לזר, מטפלת בתנועה ומחול לנערות ונשים, שמתבססת על מיינדפולנס בשילוב עם כלים של טיפול בתנועה ומחול. מדובר במודל שפיתחה רונית אחרי תקופה של עבודת תנועה ורגש במרחבים שונים, שמטרתו להכניס אל המרחב התנועתי דמיון, מודעות גופנית וחושית ושימוש בהתבוננות אחרת ומחודשת דרך שפת התנועה והרגש.
שיטת המיינדפולדאנס משלבת התבוננות סקרנית, נדיבה ומלאת חמלה, בתחושות, במחשבות וברגשות שלנו, בזמן התנועה והריקוד. במרחב מיינדפולדאנס ניתן לתרגל קשיבות וקבלה למתרחש בגופנו ונפשנו בזמן הריקוד והתנועה. מיינדפולדאנס מתרגל שילוב של מודעות גופנית וחושית, למקצבים, איכויות תנועה ומרחבים משתנים, בתוך קשר מכיל ובטוח. רונית מסבירה שבמרחב בו נבנה מחדש דימוי גוף וחוויית נפרדות תקינים, מתאפשר חיבור מחדש לעצמנו ולאחר באופן בטוח ומזין.
טיפול במיינדפולדאנס מאפשר לפתח התבוננות נטולת שיפוטיות והשוואה ולהגיע למצב של מודעות מלאה למתרחש ברגע הזה. בדרך זו, התנועה מאפשרת חיבור מחדש אל הגוף והשורשים ומסייעת לשחרר תכנים לא מעובדים שנחקקו בגופנו, לבטא ולעבד אותם ולהרחיב את המנעד הרגשי. תרגול מיינדפולדאנס משפר את דימוי הגוף ומעודד חיבור מחודש לעצמי הנשי, המלא והשלם, מה שבאופן ישיר משפר את תחושת הביטחון והחמלה בעצמנו ולעצמנו.
קצת רקע על שיטת מיינדפולדאנס
כדי להבין טוב יותר מה זה אומר מיינדפולדאנס חשוב להכיר את שני היסודות שעליהם צמחה השיטה – מיינדפולנס וטיפול בתנועה. שיטת מיינדפולנס או בעברית מודעות קשובה, מאפשרת לנו לעבור תהליך, שבו אנו מביאים את תשומת הלב שלנו לרגע הזה, ללא שיפוטיות וללא ביקורת. במצב קשיבות, אנו בהכרח נוכחים יותר ברגע הזה והנוכחות הזו מאפשר לנו להיות ערים לתחושות, חושים, מחשבות וזיכרונות, הן מבחינה רגשית והן מבחינה פיזית. המטרה היא להצליח להיות נוכחים ללא מטרה, אלא רק לשם הנוכחות ועל מנת להיות בקשיבות מלאה לכל מה שמגיע ועולה בזמן הריקוד.
טיפול בתנועה מאפשר לאנשים לחזור לאמצעי התקשורת הקדום והבסיסי שלהם. טרם רכישת השפה, בני אדם תיקשרו באמצעות הגוף והתנועה. לאורך החיים נחקקו בגופנו חוויות, זיכרונות, טראומות ואירועים משמעותיים והגוף נעשה מעין יומן מסע. כאשר חלקים מהיומן הזה נותרים בגוף ולא מעובדים, הם הופכים להיות חללים לא מובנים בגופנו או בנפשנו.
האפשרות להשתמש בתנועה לביטויי יצירתיות, מהווה חלק משמעותי במפגש מחודש של כל אדם עם העצמי שלו, שכן השימוש בתנועה מאפשר מפגש עוקף עם הלא מודע, שחרור מועקות ועכבות וחיבור מחדש לתשוקות, ליצרים ולעצמי השלם והבסיסי של כל אחד ואחת מאיתנו.
למי מתאים הטיפול במיינדפולדאנס?
טיפול במיינדפולדאנס מתאים לכל אדם, בכל גיל, המעוניין או מרגיש שהוא רוצה להתחיל שינוי חיובי ואין כל צורך בידע או ניסיון בתנועה, מחול או מיינדפולנס. לטיפול במיינדפולדאנס תרומה מיוחדת בטיפול בטראומות גופניות, פגיעות בשלבים טרום וורבליים, בקושי רגשי המלווה בביטויים סומטיים, בעיות של דימוי גוף ודימוי עצמי ובעבודה עם תכנים או מצבים בהם השפה פחות נגישה.
המרחב הטיפולי במיינדפולדאנס במרכז חכמת נשים הוא מרחב מזמין ובטוח, שבמסגרתו המטופלת יכולה לבחור באיזה מדיום לעבוד בכל רגע בטיפול, במילים, בגוף ובתנועה. המרחב מכיל אביזרים, חומרי יצירה ומוסיקה ומאפשר תנועה ושיח בהתאם לכל מטופלת, במסגרת טיפול אישי או קבוצתי.
הניסיון מלמד שמיינדפולדאנס זו שיטה יעילה לטיפול, אשר משפיעה לטובה על כל מי שמתרגל אותה ובדומה למיינדפולנס, היא מחזיקה מעמד לאורך זמן, גם מחוץ למרחב הטיפולי. תרגול מיינדפולדאנס עוזר לקלף את שכבות ההגנה שבנינו עם השנים בזהירות ורגישות ולראות את המציאות בבהירות. שיטת מיינדפולדאנס מסייעת להתמודדות עם טראומה, היא משפרת משמעותית מצבי לחץ, חרדה ודיכאון ומאפשרת למטופלים להתחבר לאני הפנימי שלהם ולחוש מחדש הנאה מהדברים הקטנים.
רונית באשר לזר, מסבירה שמחשבות באות וחולפות כמו עננים, אבל מתחת לעננים מסתתר אני עמוק ויציב יותר, כזה שאף פעם לא זז או מתערער. מיינדפולדאנס זו דרך מצוינת להצליח להיות בנוכחות ובמודעות, לפגוש את האני הבתולי והיציב הזה, לחיות בשלום עם עצמנו וליהנות ממצב מאוזן, מבחינה רגשית, נפשית וגופנית.