כוחה של מדיטציה: לעזור לעצמך בכוחות עצמך
מדיטציה היא כלי לטיפול וריפוי. המדיטציה מסייעת לאנשים לראות בבהירות ובנינוחות מצבי תודעה שונים ומאפשרת תרגול מנטלי פנימי ועמוק. המדיטציה בתצורתה הראשונה צמחה לפני אלפי שנים ונכון להיום אנשים מכל הדתות והתרבויות, הן שמרנים והן אנשי העולם החדש, הניו אייג', משתמשים בסוגי מדיטציה שונים כדי להתחבר לאני הפנימי ולהיות בנוכחות.
המדיטציה מסייעת למטפלים ומטופלים לעבור תהליכים פנימיים, למקד את תשומת ליבם לרגע הזה ולהתבונן בכל מה שצף בזמן המדיטציה, ללא ביקורת ו/או שיפוטיות. המדיטציה גורמת לנו להיות ערים לתחושות, רגשות, מחשבות וזיכרונות, מבפנים ומבחוץ והיא מהווה עבור המתרגלים אמצעי להתבוננות ומודעות.
רוב השיטות לתרגול מדיטציה ובראשן מיינדפולנס, דוגלות באמונה שרק אם נהיה בנוכחות מלאה נצליח להשיג בחיינו שקט נפשי ושלווה לאורך זמן וזאת, בין היתר, הסיבה שמדיטציה היא כלי מצוין לנשים שרוצות להתחיל שינוי חיובי בחייהן. בסקירה הבאה מסבירה ד"ר ענת גור למי מתאים תרגול של מדיטציה ומציעה טיפים פרקטיים שיסייעו גם לך לתרגל מדיטציה באופן עצמאי.
למי מתאים תרגול של מדיטציה?
מדיטציה מתאימה לכל מי שרוצה להתנסות בריפוי אלטרנטיבי, שהבסיס שלו נמצא בפנים. מדיטציה הוכחה ככלי יעיל שעוזר להתמודד עם פוסט טראומה, התקפי חרדה, דיכאון, דיכאון אחרי לידה ועוד מגוון רחב של קשיים. כמו כן, היא משפיעה לטובה ומקלה על כאבים ובמיוחד כשמדובר על כאבי ראש או כאבי מחזור.
מדיטציה משפרת את הזיכרון, מעודדת יצירתיות, מחזקת את המערכת החיסונית, משחררת התנגדויות ועוזרת להתמודד עם מצבי לחץ שונים בחיים. בזכות המדיטציה את יכולה לקבל כלים שיסייעו לך להתמודד עם אתגרים, להסתכל על המחשבות מלמעלה, להיות ב-כאן ועכשיו ולבחור מה נחוץ לך ומה לא, מה משרת אותך ומה פועל לרעתך. זו הזדמנות להקשיב לעצמך בכנות וברכות ולסגל לעצמך מחשבות נעימות יותר והרגלים טובים לחיים.
מחקרים מוכיחים שניתן לאמן את השריר במוח שאחראי על המחשבות שלנו לייצר מחשבות טובות ואת השינוי הזה אפשר להשיג בעזרת תרגול מדיטטיבי. כלומר, האזור במוח שאחראי על המחשבות שלנו הוא שריר כמו יתר השרירים בגופנו ואם נאמן אותו להתמקד במחשבות חיוביות כשהן עולות, אחרי תקופת אימון מסוימת, המחשבות שלנו פשוט יהפכו להיות חיוביות ונינוחות יותר.
מה שקורה בזמן מדיטציה זה שהמוח מאט את קצב פעילותו, האונה הימנית והשמאלית מתקרבות ואז נוצרת ביניהן תקשורת, שלרוב לא מתקיימת ביומיום בשגרה. בזמן מדיטציה המוח שלנו עובר לתדר המכונה אלפא וכך התת מודע שלנו חופשי לחשוף את חלקיו ומאפשר למי שמבצע את המדיטציה התבוננות פנימית שקטה ולא ביקורתית בכל מה שצף. שיטה זו, כאמור, חיונית מאוד במקרים שבהם רוצים לטפל בנפגעות טראומה, אבל לא רק.
טיפים לתרגול עצמי של מדיטציה
ניתן ורצוי לקיים מדיטציה גם לבד, אך בשלבים הראשונים אנו בחכמת נשים ממליצות להגיע למדיטציה מונחית, במסגרת טיפול אישי או טיפול קבוצתי. מדיטציה יכולה להיעשות על ידי דמיון מודרך, בשקט או בליווי מוזיקה, בעיניים סגורות או בעיניים פתוחות, בשכיבה או בעמידה ואפילו בריקוד, למשל מדיטציית מיינדפולדאנס.
חשוב להבין שאין במדיטציה נכון או לא נכון והחכמה היא להצליח לקבל את כל מה שעולה וקיים, להיות בקשיבות ולהכיל את מכלול ההוויה שלנו בהבנה, בלי לנסות להילחם במה שלא מתיישב לפי המשבצת שנראית לנו "נכונה", "מתאימה" או "טובה". לא משנה אילו תחושות עולות בזמן המדיטציה – הן בסדר. שמחה, עצב, כעס, צחוק, בכי, הכל בסדר.
ההתמדה במדיטציה עוזרת לתרגול. זה אומר להתמיד במספר הפעמים שקבעתי לבצע מדיטציה, להתמיד בלוקיישן (עדיף חדר שקט ונעים), בזמנים (בהתחלה מומלץ לבצע מדיטציה של 20 דקות), בשיטה שבחרתי, בתנוחת הישיבה וכך הלאה. קשה לפנות זמן למדיטציה ולפעמים יכול להיווצר שעמום, הצפה רגשית, חוסר שקט, חוסר ריכוז ואפילו מצב של הירדמות.
בכל אופן, עלייך להיות סלחנית כלפי עצמך ולהבין שמדובר בתהליך וכמו כל תהליך, גם התהליך הזה לא קורה ברגע. הטיפ הכי טוב בהקשר לתרגול מדיטציה הוא לא לצפות לתוצאה מיידית ולא ללחוץ לתוצאה, אלא פשוט להיות בנוכחות, לתת מקום לכל החלקים בתוכך, להשקיע בעבודה עצמית ולקחת אחריות על התהליך שהחלטת לעבור.
הפסיכולוגיה המודרנית מאמינה שאנשים שמקפידים לבצע מדיטציה פעם ביום, הם אנשים מאושרים ונינוחים יותר וכך גם אנחנו. זה אמנם לוקח זמן, אבל יגיע הרגע, אחרי תרגול מדיטציה ממושך, שבו גם את תביני שמי שאחראית ליצור את המציאות שבה את רוצה לחיות זו את. לכל אחת יש את הכוח לרפא את עצמה ומדיטציה זה בהחלט כלי אפקטיבי, שמסייע רבות בתהליך הריפוי העצמי.