לא מצליחה להיכנס להריון ומתוסכלת? כדאי שתקראי!
מרבית האנשים שואפים להפוך להורים ביום מן הימים וכשהשאיפה האמורפית מקבלת שם ופנים, קרי, כשמנסים באופן יזום להיכנס להריון, לא תמיד החלום עולה בקנה אחד עם המציאות. כך קורה שככל שחולפות השנים רמת הפריון בעולם המערבי יורדת והתקווה להצליח להביא ילדים לעולם באופן טבעי ללא התערבות רפואית, מתפוגגת בליווי סטירה כואבת שמביא עמו מבחן התוצאה.
נתונים מראים שנכון להיום מעל 90% מהזוגות בישראל שמנסים להרות מתמודדים עם ניסיונות כושלים לפחות שנה ואצל 10% מתוכם, לא מתגלה בבדיקות הפוריות שום פגם רפואי שיכול להעיד שאכן קיימת בעיה. כך או כך, לא משנה מה הסיבה שבגינה אינך מצליחה להיקלט, שכן בסופו של יום הקשיים הרגשיים וההתמודדות האישית, הזוגית והחברתית עם המצב, אינה פשוטה בלשון המעטה.
נשים שמנסות להיכנס להריון במשך חודשים ולעיתים אף במשך שנים, שרויות במתח רב וסופגות פגיעה קשה בשגרת חייהן, המלווה במאבק ארוך ומסתכל בדרך לייעד הנכסף – הריון ולידה. הפגיעה הזו באה לידי ביטוי בכל הרבדים בחיינו ומייצרת מעין כדור שלג, שמפחית את הסיכויים להיקלט ועלול לייצר אצל האישה (וגם אצל הגבר) חרדה, דיכאון ובדידות.
בסקירה הבאה נסביר מה הקשר בין לחץ לבין הריון ונציע טיפים פרקטיים, שבתקווה יסייעו לך לצלוח את התקופה הקרובה וכמובן, להיכנס להריון.
הלחץ משחק תפקיד משמעותי בכישלון
סביר להניח שכבר שמעת שלחץ לא תורם לכלום בחיים ובמיוחד לא כשמדובר על ניסיונות להיכנס להריון, אבל אף פעם לא מזיק לחדד נקודה כל כך חשובה. הלחץ, במקרים רבים, משחק תפקיד מכריע בשאלה האם תיקלטי או לא. בהנחה שכל הבדיקות הרפואיות תקינות ובכלל זאת ספירת הזרע, הביוץ וכיוצא בזה, על פניו לא אמורה להיות בעיה להיכנס להריון.
העניין הוא שבין הרצוי למצוי קיים פער ועובדתית, אף על פי שאצל זוגות רבים לא נראית לעין סיבה ממשית שמפריעה לתהליך הקליטה, זה עדיין לא קורה.
השעון הביולוגי מתקתק והשאלה – למה דווקא לי זה לא קורה בדרך הטבע? נשאלת ונותרת ללא מענה. לכאורה, כולן סביבך מצליחות להיכנס להריון ורק את לא וההרגשה שזו את לבד מול העולם, מעצימה את הפחדים ויוצרת לופ של חרדות שמקשה מאוד על הכניסה להריון. מחקרים מראים שהזמן שעובר מגביר את הקושי להיכנס להריון, שכן המתח הנפשי של שני בני הזוג ובפרט של האישה, גורם לגוף להפריש חומרים שפוגעים בביוץ ומעכבים את הקליטה של הזרע.
כמו כן, בשלב כלשהו של הניסיונות ולאור החישובים, הבדיקות והטכניות שמלווה את התהליך, הסקס הופך למטלה במקום להנאה וגורם למין להיות קר, מנוכר ומעייף. נוסיף על כל המתח הנפשי הזה גם גורמים סביבתיים ובכלל זאת קרובי משפחה ואנשים רחוקים יותר שמחליטים לדחוף את האף שלהם לרחם שלך ולברר למה אתם לא בהריון ונקבל תוצאה לא נוצצת בכלל של שני בני זוג מודאגים, ממורמרים ומותשים.
את מוכרחה לדבר על הפחדים בקול רם
הציפייה שהפעם הווסת לא תגיע והאכזבה חודש אחרי חודש שזה לא קורה, נתפסת כחוויית כישלון כואבת וקשה.
את עוקבת אחרי הביוץ עם מקלוני ביוץ והוא מתרחש בזמן, בן זוגך ואת מקיימים יחסי מין בחלון הזמנים בחודש שבו את אמורה להצליח להרות והחלום להפוך לאמא נותר בגדר פנטזיה בלתי ממומשת.
התסכול גובר ועמו הפחדים ובמיוחד הפחד שמא הסיפור אבוד וכבר לא תצליחו להביא לעולם ילדים. למרות שהרופאים מסבירים שזה עניין של זמן ומבחינה בריאותית הכל תקין, את מפחדת פחד מוות.
הפחדים הללו מלווים בהלקאה עצמית, פגיעה בדימוי העצמי, תחושת אשמה וירידה דרסטית בחשק המיני. התעסקות 24/7 בהריון המיוחל ובחוסר היכולת שלכם כזוג לגרום לו לקרום עור וגידים, תרתי משמע, גורמת לחוסר אמון ביכולת להרות ומשכך, מקטינה את הסיכויים להיכנס להריון. טיפולי פוריות מסייעים לתהליך הקליטה ובמקרים שבהם לא נמצאה בעיה פיזית, נשאלת השאלה מתי להתחיל טיפולי פוריות (אם בכלל) והאם ההשלכות הנפשיות והגופניות של הטיפולים אכן שוות את זה.
אנו בחכמת נשים מאמינות שהרחם היא מקור הכוח של האישה וכשהרחם "נכשלת" פעם אחר פעם וסופגת ביקורת, במודע או שלא, ממש כמוך, היא הופכת להיות עצובה ומכווצת. אם תדברי על הפחדים שלך בקול רם עם בן הזוג, משפחה, חברות ובמידת הצורך, אנשי מקצוע ותתחילי להתייחס לתהליך כמסע מפתח בדרך לשינוי חיובי ולא כעול כבד, בהכרח תשפרי את סיכוייך להרות.
סיוע מקצועי וקבלת טיפול נפשי מותאם
ד"ר ענת גור מסבירה שיש הרבה סיבות שיכולות להקשות על תהליך הכניסה להריון. בין אם מדובר בגורמים תורשתיים, הפלות חוזרות ואובדן הריון, השפעה של נטילת גלולות ממושכת בעבר או התקן הורמונלי, עישון, אלכוהול וקפה ובין אם מקור הבעיה טמון בטראומות בעבר או בהווה, הפרעות אכילה או חשש משינויים, שכן בכל המקרים ניתן לפתור את הבעיה על ידי טיפול אישי מותאם.
קיימות מגוון שיטות שיכולות לסייע לך להפחית את מד החרדה וליהנות מהשגרה הקיימת ובכלל זאת תמיכה וליווי מפסיכולוגית, מאמנת אישית או כל דמות אחרת שאת סומכת עליה, תרגול מדיטציות ו/או כתיבה אינטואיטיבית ועוד. הסיוע המקצועי יאפשר לך להתמודד עם המצב הנוכחי בצורה טובה ובריאה יותר, לשפר את מערכת היחסים בינך לבין זוגך, לבנות מחדש אמון ביכולתך להרות וכך, בהתאמה, להיכנס להריון ולהפוך לאמא.
אני יודעת שאני אמורה לדבר על הפחדים שלי אבל אני פשוט מרגישה כמו כישלון שאני רק מנסה עוד מעט עשרה חודשים וזה לא קרה.
זה לא פייר ומסתכל אותי ובעיקר מחזיר אותי לתקופות פחות טובות עבורי.
אני מנסה כבר כמעט שנה להיכנס להיריון ללא הצלחה.. אני מרגישה כבר חרא, מאוכזבת, מבואסת וכל הרגשות שמלווים בכאב לב עצום.
אני כל חודש מחדש אומרת שהחודש אני נקלטת ועושה הכל באהבה, מנסה לשחרר עד כמה שאני יכולה אבל כל חודש מחדש חווה אכזבה.
הכאב הוא עצום ואני פשוט רק רוצה לבכות כבר