למה הטיפול הפסיכולוגי שקיבלתי עד עכשיו לא צלח?
במרוצת השנים גדלה הפתיחות בכל הנוגע לטיפולים פסיכולוגיים וליווי פסיכולוגי הפך להיות נושא שכיח ושגור בשיח היומיומי. מטופלת שמגיעה לטיפול, זקוקה לתמיכה רגשית ונפשית ולהקניית כלים שיאפשרו לה לרפא את הבעיות והקשיים שעמם היא מתמודדת. זה בכלל לא משנה מה המניעים שבגינם את בוחרת להגיע לטיפול, שכן הציפייה של כל מטופלת היא שהטיפול יצליח, תמיד. על הסוגיה מה זו הצלחה בטיפול פסיכולוגי, לא ניתן לתת תשובה חד משמעית, אבל מה שבוודאות אפשר לומר, שההצלחה או לחילופין הכישלון של הטיפול, תלויים לא אחת בהרגשה של המטופלת.
בין אם את מגיעה לטיפול כדי לשחרר תקיעות ולהוביל שינוי חיובי בחיים בתחום האישי, הזוגי ו/או המקצועי, בין מדובר בהפרעות אכילה או התמכרויות ובין אם תכלית הטיפול היא לעבד ולעכל פוסט טראומה כתוצאה מהתעללות מינית או אלימות במשפחה, השאיפה בסוף של יום היא אותה שאיפה – לצאת מהטיפול מחוזקת, לשקם את הביטחון שנפגע ולהתנהל בצורה טובה, חכמה ובריאה יותר בחיים.
העניין הוא, שטיפול פסיכולוגי דורש התאמה בהרבה מאוד מובנים ולא בהכרח שההתאמה המיוחלת אכן מתממשת כבר בפעם הראשונה. השאלה למה הטיפול הפסיכולוגי שקיבלתי עד עכשיו לא צלח? נשאלת ללא הרף מפי מטופלות חדשות שמגיעות אלינו למרכז חכמת נשים ובכתבה הבאה נביא לפנייך את הסיבות שעשויות להוביל לכישלון של טיפול פסיכולוגי, בתקווה שגם את תוכלי למצוא טיפול אישי אחר, שיהיה מתאים ונכון עבורך והכי חשוב – שיביא תוצאות.
אין כימיה בין מטופלת למטפל/ת
הסיבה הראשונה והנפוצה שבגינה טיפול פסיכולוגי לא מצליח קשורה בכימיה בין מטופלת למטפל/ת. כמו בחיים שמחוץ לחדר הטיפולים, גם כאן הכימיה בין שני הצדדים משפיעה באופן דרסטי על האינטראקציה ומיותר לציין שבמידה ואין חיבור טוב בין המטופלת למטפל/ת, הסיכויים להצלחת הטיפול פוחתים. זה יכול להיות קשור במגדר של המטפל (אישה או גבר), בגיל, בסגנון הדיבור, בקול, בריח או בכל גורם אחר. כך או כך, אם את כמטופלת מרגישה לא בנוח מול המטפל/ת – מתביישת, חוששת או פשוט לא רוצה לדבר בפתיחות, כנראה שהגיע הזמן לחפש מטפל/ת אחר/ת.
בחירה בשיטת טיפול לא מתאימה
לעיתים הבעיה לא קשורה למטפל אלא לשיטת הטיפול. כידוע, ישנן מגוון שיטות טיפול ולא כל מטופלת בהכרח מתחברת לכל השיטות. לדוגמא, טיפול פסיכולוגי שמתבסס על שיח בעיקרו מתאים למטופלת אחת ואילו למטופלת אחרת עדיפה השיטה של טיפול באומנות, טיפול בתנועה, פסיכותרפיה גופנית וכיוצא בזה. חשוב להבין שבחירה לא נכונה בשיטת טיפול, כלומר בחירה בשיטה שהמטפלת לא מצליחה להתחבר אליה ומכאן שאיננה מתאימה לה, יכולה לעשות את ההבדל בין טיפול פסיכולוגי שמניב פירות לבין כזה שנוחל כישלון חרוץ.
הפסקה של הטיפול באופן פתאומי
טיפול פסיכולוגי זה לא זבנג וגמרנו, אף על פי שלפעמים כולנו היינו שמחים אם הייתה תרופת פלא שתפתור את כל הבעיות שלנו לאלתר בפעם אחת. לכן, הפסקה של הטיפול באופן פתאומי וללא הודעה מוקדמת, יכולה להוריד לטמיון את כל העבודה הקשה שכבר נעשתה. הציפייה לשינוי דרמטי מיידי והאכזבה כשהשינוי לא מתרחש, עלולה לגרום לנו לנטוש את הטיפול וחבל. מטופלת שבוחרת להפסיק להגיע לטיפול, מבלי להודיע על כך למטפל/ת ומבלי שהתהליך הגיע לסיומו, יכולה ליצור נזק חמור ולגרום לחוסר יציבות, ערעור ואובדן של כל מה שהידע שלמדה ואספה עד כה.
משך הטיפול היה קצר / ארוך מידי
טיפול טוב אמור להוביל את המטופלת לביטחון ועצמאות ומקנה לה כלים פרקטיים שיעזרו לה בעתיד להתמודד עם הקשיים שהיא חווה לבדה. בכל טיפול פסיכולוגי מוכרחים לבדוק כל מקרה לגופו ולהתאים את משך הטיפול למטופלת וכמובן, לצרכים שלה. סביר להניח שמטופלת שרוצה לקבל כלים שיעזרו לה לשלב בין אימהות לקריירה או לחזור למעגל העבודה אחרי שנים של אימהות, תזדקק לטיפול קצר יותר מאשר מטופלת שמתמודדת עם פוסט טראומה כתוצאה מפגיעה מינית בילדות וכך הלאה. הטיפול כסאגה בלתי נגמרת או לחלופין, טיפול קצרצר ולא מספיק אפקטיבי, פשוט לא יביאו את השינוי המיוחל. החוכמה היא לבחון את רמת השיפור ולוודא שמשך הטיפול נותן מענה למקום שבו נמצאת המטופלת ולמידת ההתקדמות שלה – לא קצר מידי ולא ארוך מידי, אלא מדויק.
היעדר מחויבות לתהליך הטיפולי
המשפט המוכר שגורס שלא ניתן לעזור לאדם שלא רוצה לעזור לעצמו, רלוונטי מאוד בהקשר שלנו. שכן, לא משנה עד כמה המטפל/ת יהיו טובים או עד כמה שיטת הטיפול תהיה מוצלחת, משום שכל טיפול פסיכולוגי באשר הוא פשוט לא יעבוד אם המטופלת לא תהיה מחויבת אליו ותעשה עבודה עצמית, גם בזמן הטיפולים וגם לאחר מכן בבית. ד"ר ענת גור מסבירה שטיפול פסיכולוגי טוב צריך להוביל שינוי הדרגתי, להפחית את הסימפטומים שמהם סובלת המטופלת וביניהם דיכאון, התקפי חרדה, הפרעות אכילה וכיוצא בזה ובעיקר – להקנות למטופלת כלים אמיתיים, שיאפשרו לה לעבור תהליך נפשי ורגשי שיוביל אותה אל עבר חיים בריאים ומאושרים יותר.