טיפול זוגי פמיניסטי
מערכת יחסים רומנטית בין שני המינים היא מטבעה עסק לא פשוט בכלל וזאת לאור ההבדלים הביולוגיים, החברתיים והתרבותיים אשר מושרשים בכל אחד ואחת מאיתנו. נוסיף לשוני הזה את העובדה שכל אדם, ללא קשר למגדר שלו, שונה מרעהו ונקבל אתגר רציני ביותר כשמדובר בזוגיות ארוכת שנים.
על מנת לקיים זוגיות בריאה ומאושרת לאורך כל הדרך ובפרט אם נכללים בה גם ילדים קטנים, נדרשת תקשורת טובה, חברות איתנה, פתיחות, הכלה, כנות והרבה מאוד השקעה משני בני הזוג. עם זאת, גם במצבים שבהם כן מתקיימים היסודות שלעיל, לא תמיד אפשר לצלוח באופן עצמאי את כל המשוכות שהחיים מזמנים לנו.
שילוב בין אימהות לקריירה, חזרה למעגל העבודה אחרי שנים שבהן נשארת עם הילדים בבית, התמודדות עם בעיות כלכליות, חלוקת תפקידים לא מאוזנת ומעל לכל הרבה עייפות, תסכול וחוסר הבנה בין המינים, יוצרים מתחים וכעס. במקרים כאלו לרוב יפנו בני הזוג לטיפול זוגי במטרה לגשר על הפערים שנוצרו ביניהם או כדי למצוא דרך חדשה וטובה יותר מזו שהייתה מנת חלקם מלכתחילה בקשר.
ד"ר ענת גור דוגלת בגישה לפיה טיפול זוגי פמיניסטי מהווה פתרון אידיאלי עבור זוגות שסובלים מקשיים בזוגיות. זאת כיוון שרק טיפול שלוקח בחשבון את השוני המובנה בין המינים או נכון יותר לומר, את חוסר השוויוניות שהנו מנת חלקם של כלל הזוגות, במידה כזו או אחרת, יכול להביא את בני הזוגות לתוצאות אמיתיות, שיחזקו מעמד לאורך זמן.
יתרון הגישה הפמיניסטית בטיפול זוגי
בעשורים האחרונים אנו עדים למאבק ארוך וממושך שמטרתו להביא לשוויון זכויות בין גברים ונשים ולהפסיק את דיכוי הנשים. חוקקו חוקים, היו הפגנות, הנושא עלה לשיח הציבורי והמודעות גברה, אבל עדיין, בין כותלי ביתנו, רבות מאיתנו חוות זוגיות לא שיוונית, שבה יחסי הכוחות בלתי מאוזנים בעליל.
קיימת התנגשות בין מה שטבוע בנו לבין הרצון לשנות ולהשתכלל. למשל, העובדה שגם נשים יוצאות לעבוד והאפשרות של גברים לצאת לחופשת לידה מעודדת חלוקה שיוונית, יחסית, בנטל הכלכלי והמשפחתי. מכאן עולה שמטלות הבית והמשימות הקשורות בגידול הילדים במצב כזה אמורות להתחלק באופן שווה, אבל בפועל לא כך המצב. למה?
כי למרות כל השינויים שנעשו ושעוד ייעשו בעתיד, עדיין מצפים מאיתנו כנשים למלא אחר כלל התפקידים הישנים ובמקביל, להצטיין בתארים החדשים – תהיי גם בת זוג למופת, גם אמא מדהימה וגם עובדת מצליחה. אם יש פרטנר טוב, מבין ומגויס, זה יכול להצליח, אבל המציאות בשטח מלמדת שגם גברים שביסודם מאמינים בערכים הפמיניסטיים, עדיין לא מסוגלים ליישם את תפקיד הגבר המודרני במלואו.
אצל משפחות רבות חל שינוי חד צדדי, שכן תפקידה המסורתי של האישה כעקרת בית בלבד השתנה והיא יצאה לעבוד, אבל לא חל שינוי דומה גם בצד השני אצל הגבר. כך נוצר מצב שנשים קרועות בין הצורך למלא אחר מכלול התפקידים המצופים מהן, כאמור – מאהבת, אם למופת וקרייריסטית וחוות דכדוך, סטרס ואפילו התקפי חרדה.
הגברים מנגד חווים גם הם קושי רציני בתא הזוגי החדש, לא מצליחים למצוא את האיזון ומאבדים את הרומנטיקה והתשוקה בתוך סיר הלחץ והעייפות. בן הזוג מרגיש שמצופה ממנו להצליח בעבודה וכמו כן לתרום למטלות הבית, לשחק עם הילדים, להיות אבא לדוגמא וכיוצא בזה. בסיטואציה הזו שני בני הזוג, שלא בקיאים מספיק בהתנהלות המודרנית שהם עצמם רוצים לממש, משקיעים אנרגיות ומאמצים רבים, אך בפועל הולכים לאיבוד ונעשים זרים ונאלמים זה לזו.
איך מתנהל הטיפול הזוגי הפמיניסטי?
את הטיפול הפמיניסטי מובילה מטפלת זוגית מוסכמת, שמתמחה בטיפול זוגי בגישה הפמיניסטית. בטיפול משתתפים שני בני הזוג והמטרה המרכזית היא להביא לשיפור ביחסים. הטיפול לוקח בחשבון הבניות חברתיות, מבנים ומסגורים עתיקים אשר מקשים על קיום זוגיות שיוונית ומספקת ויוצא מתוך נקודת הנחה לפיה יש לשנות התפיסה מהיסוד ולטפל ביחסי הכוחות באופן שיאפשר גם לגבר וגם לאישה, ליהנות מחופש בחירה בתוך התא המשפחתי.
אנו בחכמת נשים יודעות שההתנגשות בין הכוח המטרנלי הנשי לבין הכוח הפטריארכלי הגברי מולידה צורך ממשי לייצר שיח אינטימי שבו יש מקום גם לרציונל וגם לרגש ולאינטואיציה. בטיפול זוגי פמיניסטי נמצא איזון בין שתי צורות הדיאלוג המוכרות – השיח הרגשי והאמפטי לעומת הענייני ונלמד את בני הזוג לבחור מתי מתאים לנהל כל סוג של דיאלוג ואיך לעשות את זה נכון.
כמו כן, ניתן למטופלים כלים פרקטיים שיסייעו להתמודדות ביחד ולחוד בתוך המרחב המשותף וכן נשים דגש על חופש הבחירה, על האפשרות להזדהות עם מודלים נשיים וגברים גם לגברים וגם לנשים, על חינוך ילדים מגיל צעיר לביטוי רחב יותר, בהתאם להעדפות, כישורים ויכולות ולא על סמך נורמות חברתיות מנרמלות ועוד כהנה וכהנה.
פרידה מצב נפשי לא טוב