כל מה שחשוב לדעת על טיפול בתנועה ומחול
התנועה מסמנת את תחילת החיים שלנו. היא השפה הראשונית ביותר והיא אמצעי התקשורת הקדום והבסיסי של כל אחד ואחת מאיתנו. טרם רכישת השפה, תקשרנו באמצעות הגוף והתנועה. לאורך חיינו, נחקקו ועוד יחקקו בגופנו חוויות, זיכרונות, טראומות ואירועים משמעותיים וכך הופך גופנו ליומן המסע של חיינו. חלקים מהיומן הזה נותרים בגוף ומעולם לא עוברים עיבוד, תמלול או סימבוליזציה. אותם חלקים נעשים חללים לא מובנים והם באים לידי ביטוי במכאובים בגופנו ו/או בנפשנו.
חשוב להבין שאנשים רבים מתמודדים לאורך חייהם עם מטענים בלתי פתורים, שעם הזמן נעשים כבדים ומעיקים יותר. הניסיון למצוא מענה לבעיות שלנו עלול להיות ארוך ומתיש ושאלות דוגמת מדוע הטיפול הפסיכולוגי שקיבלתי עד עכשיו לא צלח? נשאלות מפי נשים רבות שמגיעות למרכז שלנו ורוצות לשמוע על אלטרנטיביות טיפול אחרות. נסביר, שבמקרים מסוימים, טיפול פסיכולוגי קונבנציונלי פשוט לא מתאים לכל אחת ולכן שווה לשקול אופציה של טיפול בתנועה ומחול.
מה זה אומר טיפול בתנועה ומחול?
טיפול בתנועה ומחול זו שיטת פסיכותרפיה, אשר עושה שימוש בתנועות גופניות ובשיח כאפיק למפגש עם הנפש. השימוש בתנועה מאפשר לבטא קשיים בצורה לא מילולית, מבלי שנצטרך לשבור הגנות. בטיפול בתנועה ומחול, בדומה לשיטות נוספות מתחום ההבעה והיצירה, נעשה שימוש בתנועה וריקוד כמדיום שהוא מעבר למילים, כזה שמאפשר ביטוי, יצירה ומפגש עם תכנים לא מעובדים בנפשנו.
האפשרות להשתמש בתנועה ומחול לביטוי יצירתיות, היא חלק משמעותי במפגש מחודש של כל אדם עם העצמי שלו וזאת משום שהשימוש בתנועה מאפשר מפגש עוקף עם האזורים הלא מודעים בנו ומכאן באופן ישיר, ניתן גם לשחרר מועקות ועכבות ולהתחבר מחדש לתשוקות, ליצרים ולעצמי השלם והבסיסי שלנו.
השילוב בין קשר, תנועה ושיח הוא הבסיס לשינוי חיובי וריפוי. תמלול החוויה הגופנית והתנועתית בתוך קשר מותאם ומאפשר במסגרת טיפול תנועתי, מייצרים חוויה מחודשת של העצמי שלנו, הגופני, הנפשי והנשי. רונית באשר לזר, מטפלת בתנועה ומחול בנערות ונשים, מסבירה שמרחבים נשיים של תנועה לעיתים חיוניים עבור נשים על מנת לעבור תהליך, שינוי וריפוי. התנועה כשלעצמה מרפאת וכשהיא מגיעה בזמן טיפול תנועתי, היא מתפקדת כמיכל תנועתי נשי, אשר מאפשר להחזיר שליטה, אמון וקשר עם עצמנו וגופנו, קשר שלעיתים נראה שאבד.
מחקרים מוכיחים שכל תנועה בגוף מייצרת חיות ומעוררת חיוניות. השימוש בתנועה מאפשר תהליך טיפולי מדורג ועדין, כאמור, מעצם היותה של התנועה עוקפת מודע. בדרך זו, התנועה מאפשרת שחרור של תכנים לא מעובדים שנחקקו בגופנו, ביטוי ועיבוד שלהם והרחבת המנעד הרגשי. האפשרות לפגוש את הנפש במקום הכי ראשוני שלה, בסביבה בטוחה ומכילה, בליווי של עיניים מיטיבות, פותחת דלת לשינוי וריפוי אמיתי.
למי מתאים טיפול בתנועה ומחול?
טיפול בתנועה ומחול מתאים לכל אדם, בכל גיל ובכל מצב רגשי ו/או פיזי. כל מי שמעוניין בשינוי יכול להיעזר בשיטת הטיפול הזו ואין כל צורך בידע או ניסיון בתנועה ומחול. לטיפול בתנועה ומחול תרומה ייחודית לריפוי של טראומות גופניות, פגיעות בשלבים טרום וורבליים, פגיעות מיניות בילדות, קשיים רגשיים המלווים בביטויים סומטיים, בעיות של דימוי גוף ודימוי עצמי וכל מצב אחר שבו קיימים אצל אדם תכנים שבהם השפה פחות נגישה.
המרחב הטיפולי הוא מרחב מזמין ובטוח, שבמסגרתו המטופלת יכולה לבחור באיזה פרקטיקה לעבוד בכל רגע בטיפול, במילים, בגוף ובתנועה. המרחב מכיל אביזרים, חומרי יצירה ומוזיקה ומאפשר תנועה ושיח בהתאם לכל מטופלת, במסגרת טיפול אישי או טיפול קבוצתי. טיפול בתנועה ומחול מאפשר לנו לחיות בשלום עם עצמנו וליהנות ממצב מאוזן, מבחינה רגשית, נפשית וגופנית. מדובר בשיטה יעילה ומוכחת לטיפול, שמשפיעה לטובה על המטופלים ומסייעת לקלף את שכבות ההגנה שבנינו עם השנים בזהירות ורגישות ולראות את המציאות בבהירות.
בספר טיפול בתנועה ומחול – האמנות והמדע, 2018, כתבה סוזן קליינמן: "הדרך של אנשים להיות בגופם ונכונותם לבוא במגע עם התכנים הלא מודעים שלהם הם חלק מתחושת העצמי ויש להם תפקיד חשוב במידת ההחלמה של המטופלת". אנו במרכז חכמת נשים מאמינות ויודעות שהעבודה הטיפולית בתנועה ומחול מסייעת להרבה אנשים ובפרט לנשים ונערות המתמודדות עם שאלות של דימוי גוף, מצוקה רגשית, מצבי משברי, טראומה מורכבת, דיכאון, חרדה, הפרעות גוף-נפש ולכל מי שמחפשת דרכי התמודדות חדשות, אפקטיביות ומיטיבות עם החיים.
אולי יעניין אותך: קבוצת מיינדפולדאנס בהנחיית רונית באשר לזר.
כל הכבוד. מוטב מאוחר. כלי טיפולי רב עוצמה. בהצלחה