הבת שלך סובלת מהפרעות אכילה? יש מה לעשות!
להיות אבא זה עסק מחייב מאוד ובמיוחד כשמדובר על אב לנערה מתבגרת. האבהות דורשת השקעה של זמן, כסף ואנרגיה ולא זאת בלבד, אלא שבעידן המודרני, הורים נאלצים להתמודד עם בעיות אצל הילדים שלא היו קיימות בעבר או ששכיחותן הייתה מזערית.
המציאות העכשווית הולידה הפרעות חדשות וביניהן כאלו המכונות בפי פסיכולוגים – מחלות נפש של המאה ה-21. למרבה הצער, אחת התופעות הנפוצות והכואבות שצברה תאוצה בשנים האחרונות ובעיקר בקרב דור ה-Z, קשורה בהפרעות אכילה והנפגעות המרכזיות הן הבנות שלנו.
לא ניתן לתת תשובה חד משמעית לשאלה מה הביא להתרבותן של הפרעות האכילה או למה זה קרה וחשוב מכך, למה זה עדיין קורה. אבל, מה שכן אפשר, זה להיות ערניים, לזהות את המצוקה בזמן וכמובן, להושיט יד לעזרה ולעשות את מירב המאמצים לסייע לילדה או הנערה שסובלת מהפרעות האכילה, כדי שתוכל לצאת מזה בשלום.
כאבא שרואה את טובת ילדיו בראש סדר העדיפויות, אתה מוכרח לשמש עוגן ומגן לבתך ולהבין שבמידה והיא סובלת מהפרעות אכילה, יש מה לעשות. בסקירה הבאה ד"ר ענת גור מביאה לפנינו את הסיבות הנפוצות להפרעות אכילה אצל ילדות ונערות ומציעה טיפים פרקטיים ודרכי התמודדות לאבות שבנותיהן סובלות מהפרעות אכילה.
הסיבות להפרעות אכילה אצל ילדות ונערות
כאמור, ישנן סיבות רבות להפרעות אכילה. זה יכול להיות משום שאותה ילדה סובלת מדימוי עצמי נמוך, בעיות חברתיות ו/או משפחתיות (כמו ניתוק רגשי בין אמא ובת) וכן בשל אירועים טראומטיים שהיא עברה ונסיבות אישיות ופסיכולוגיות נוספות. לדוגמא חרם, אונס, התעללות מינית בילדות, אלימות במשפחה ועוד.
כמו כן, לא ניתן להתעלם מהמהפכה הטכנולוגית שבעקבותיה השתנו מן הקצה אל הקצה הנורמות החברתיות בישראל (ובעולם כולו) ועמן גם ההבניות והמסגורים החברתיים. האינטרנט שמחק את גבולות הזמן והמרחק, בכיכובן של הרשתות החברתיות, אמנם הפכו את החיים לנגישים יותר, אך בה בעת, גרמו לעולמנו ובפרט לעולמן של המתבגרות, להידמות לשדה קרב דיגיטלי.
שדה קרב שבו האיכויות שלך נמדדות בעיקר ואולי נקצין ונומר רק, בזכות כמות הלייקים שיש לך בפייסבוק, באינסטגרם וכיוצא בזה. כמות לייקים שנקבעת, רובה ככולה, על סמך המראה החיצוני. כל אלו בשילוב הסיבות שציינו לעיל, יכולים לגרום לנערות שרוצות להתאים את עצמן לאידיאל היופי המעוות, לפתח הפרעות אכילה קשות המתבטאות בדרכים שונות.
קיימים מגוון דפוסי אכילה קיצוניים ולא בריאים שמעידים על הפרעות אכילה. בכלל זאת בולמוס אכילה, אכילה רגשית, הקאות, הרעבה, דיאטות "כאסח", אובססיה לספורט, נטילת תרופות לשלשול על בסיס קבוע ובמינונים גבוהים או כדורים לדיכוי תיאבון ואלו מובילים במוקדם או במאוחר לירידה חדה במשקל או השמנת יתר.
בנקודה הזו העיסוק המוגזם והאובססיבי באוכל ובנראות הופך למסוכן וכהורה, אתה חייב להיות עם יד על הדופק ולמצוא פתרון מהיר למצב. שכן, הפרעות אכילה פוגעות הן בבריאות הפיזית והן בבריאות הנפשית של הילדה שלך ועשויות להביא גם לפגיעה בלימודים, הסתגרות, דיכאון, התקפי חרדה ואף לנטיות אובדניות אצל הנערה.
להצליח לתמוך בבת שלך בלי לשפוט ולבקר
אבות רבים לא מספיק מעורבים בחיים של בנותיהן וחבל. לא ניכנס לדיון בנוגע למידת המעורבות של כל אחד מההורים, אלא נתמקד בכך שהאבות שכן שותפים פעילים בגידול הילדים, מוכרחים לפקוח שבע עיניים בכל רגע נתון ובמיוחד אם יש חשד שהילדה סובלת מהפרעות אכילה. היה ותבין שבתך אכן סובלת מהפרעות אכילה, הטיפ הכי טוב שאנחנו יכולות לתת לך, מלבד כמובן הפנייה לטיפול מקצועי, הוא לתמוך בבתך, בלי לשפוט אותה ובלי לבקר.
דפוסי אכילה קיצוניים שמידרדרים לכדי הפרעות אכילה הם עניין מורכב ורגיש ואם אתה כאבא תהווה עבור בתך אוזן קשבת ומשענת, הסיכוי שלה להחלים יגדל פלאים. יתרה מכך, חשוב להבין שהרבה בנות כלל לא מבינות שהן בבעיה וחושבות שהרעבה עצמאית, הקאות מעת לעת ועוד כל מיני גינונים חולניים, הם נורמליים וטבעיים, על אחת כמה בתקופה שבה אנו חיים היום.
זה המקום להסביר שהפרעות אכילה, בכל גיל ובכל שלב, אינן דבר נורמלי שצריך לקבל כעובדה מוגמרת, אלא מחלה חמורה, שפוגעת קשות בתפקוד התקין ובאורח החיים של אלו שסובלות מהן. ד"ר ענת גור מסבירה שהרבה פעמים בגילאים צעירים לילדה קל יותר לשתף דווקא את האבא בקשיים שלה ולכן, אם בתך מחליטה לדבר איתך על ענייני משקל, נראות ודומיהם, כדאי מאוד שתקשיב ותגיב ברגישות ובחכמה.
לדבר על הבעיה ולעודד אותה לקבל טיפול!
הפרעות אכילה מהוות התמכרות – התמכרות למראה, שאינה בריאה ואינה מיטיבה. הדרך לריפוי מתחילה בהיכרות עם הבעיה וממשיכה בטיפול נפשי, תזונתי ובמידת הצורך גם תרופתי. במהלך טיפול בהפרעות אכילה אצל נערות, ניתן לשנות דפוסי חשיבה ולהוביל שינוי חיובי בהקשר של הפרעות האכילה וביתר הרבדים הקשורים בגיל ההתבגרות.
ישנם סוגים רבים של טיפולים אפשריים וכך או כך, התאמת המטפלת והטיפול למטופלת קריטיים להצלחה והחלמה. אנחנו מאמינות שלכל ילדה יש זכות לחיות חיים בריאים ומאושרים ואין צל של ספק שהפרעות אכילה הן גורם מעכב בדרך לאושר המיוחל.
המטפלות שלנו עברו הכשרה מיוחדת לטיפול בנערות שסובלות מהפרעות אכילה וישמחו להעניק גם לבת שלך טיפול אישי מותאם ואפקטיבי. אנחנו מזמינות אותך להתקשר למרכז חכמת נשים לקבלת ייעוץ אישי ודיסקרטי, בתקווה שיחד נוכל לסייע לבתך להירפא מהפרעות האכילה שעמן היא מתמודדת ולקבל חזרה לידיה את השליטה על חייה ואת הילדות המוארת שמגיעה לה.
אולי יעניין אותך לקרוא: הפרעות אכילה וקשיים בדימוי גוף.