ארגון בריאות בכל מידה
ארגון בריאות בכל מידה (HAES) הוא ארגון מקצועי בינלאומי שמורכב מחברים, אשר מחוייבים לעקרונות של בריאות בכל מידת גוף. החזון הוא לקדם חינוך, מחקר ומתן שירותים שמעודדים בריאות נפשית ורווחה נפשית. הם חופשיים מהנחות שמתבססות על דיעות קדומות ואפליה שקשורות במשקל הגוף. חשוב להבהיר, שבריאות נמדדת בהרבה מדדים, כולל הזכות לחיות בשלום בכל גוף.
אנו במרכז חכמת נשים בהובלתה של ד"ר ענת גור, מאמינות שאחד המרכיבים המשמעותיים בבריאות הנפשית של האישה, קשור באופן שבו היא תופסת את עצמה ובפרט מבחינה חיצונית ודוגלות בעקרונות המנחים של ארגון בריאות בכל מידה. זאת כדי למנוע מצב של הפרעות אכילה וקשיים בדימוי הגוף וכמו כן, בעיות נוספות שמושפעות מהאמור לעיל.
גישת בריאות בכל מידת גוף
המלחמה המוצהרת כנגד השמנה שנפוצה בתרבות שבה אנו חיות, מייצרת נזקים משמעותיים עבור א/נשים מכול טווח המידות. א/נשים במידות שונות סובלים מסטיגמטיזציה שגורמת לנזקים פיזיים, חברתיים ונפשיים. מדידה של משקל וגודל הגוף אינה בהכרח משקפת את מצב הבריאות של האדם ולעיתים קרובות מובילה להתערבויות לא אפקטיביות לעומת התערבויות שכן מקדמות בריאות ורווחה.
גישת בריאות בכל מידה מציעה אלטרנטיבה לגישות שמרוכזות במשקל לטיפול בא/נשים בכל המידות. זו גם תנועה שפועלת לשיפור קבלה של מידות שונות על מנת לסיים את האפלייה על בסיס משקל ולהפחתת האובססיה התרבותית של דיאטות הרזייה ואידיאל הרזון. גישת בריאות בכל מידה מעודדת אכילה מאוזנת, פעילות גופנית וכבוד כלפי שוֹנוּת של מידות גוף וצורות גוף. כמו כן, הם מנסים לקדם הגדרה הוליסטית של בריאות שמתקיימת על רצף של זמן ונסיבות אינדבידואליים.
בריאות צריכה להיתפס כמשאב או כיכולת שזמינים לכולם ולא ניתן להשתמש במצב בריאותי על מנת לשפוט, לדכא או לקבוע ערכים ומדדים עבור אדם מסוים. גישת בריאות בכל מידה מתנגדת לשימוש בשקילה, מדידה ושימוש ב-BMI כמדד לבריאות ודוחה את המיתוס שמשקל זה עניין של בחירה.
המודל של HAES מכבד את הכוח המרפא של קשרים חברתיים, מערב אחריות כלפי הצרכים והניסיון של קהילות שונות ונטוע בתוך קרקע של צדק חברתי.
עקרונות המודל של בריאות בכל מידה
- קבלה וכבוד של השונות האינהרנטית של צורות הגוף ומידות הגוף – דחייה של הפתולוגיזציה של משקלים מסויימים.
- עידוד בריאות – תמיכה במדיניות שמקדמת בריאות ותומכת בגישה שיווניות למידע, לשרותים ולפרקטיקות אישיות שמקדמות רווחה אנושית, כולל תשומת לצרכים האישיים הפיזיים, הכלכליים, החברתיים, הרוחניים, הרגשיים וצרכים אישיים נוספים.
- טיפול מכבד – חשוב להכיר את הדעות הקדומות שלנו ולעבוד על מנת לסיים את האפלייה שקשורה במשקל, הסטיגמה שקשורה במשקל והדעות הקדומות ביחס למשקל. סיפוק אינפורמציה ומתן שרותים מתוך ההבנה שסטטוס סוציו-אקונומי, גזע, מגדר, אורינטציה מינית, גיל וזהויות אחרות משפיעות על סטיגמת המשקל ותמיכה בסביבה שנותנת פתרונות לתחומי חוסר השיוויון האלו.
- אכילה למען רווחה נפשית – גישה שמעודדת אכילה גמישה, אישית, שמתבססת על תחושת רעב ותחושת שובע, סיפוק צרכים תזונתיים והנאה ולא על דיאטות או תכניות אכילה שמתבססות על תכניות אוכל, ספירת קלוריות ושקילות.
- עידוד בריאות – תמיכה בפעילות פיזית שמאפשרת לא/נשים בכל המידות, היכולות ותחומי העניין להיות מעורבים בפעילות מהנה, בדרגה בה הם בוחרים.