טיפים לשיפור הביטחון העצמי
ביטחון עצמי הוא אחד הגורמים שהכי משפיעים על חיינו, אך לדאבוננו הרבה נשים (וגברים) סובלים מביטחון עצמי נמוך. חשוב להבין שאף אחד לא נולד עם ביטחון עצמי, אלא זה משהו שנרכש ונבנה עם השנים וזאת בהסתמך על חוויות שעברנו ושעיצבו את זהותנו. כמו כן, ביטחון עצמי עשוי להתערער אחרי אירועים טראומטיים ואצל נשים שסובלות מפוסט טראומה, הנושא הזה רגיש ודורש שימת דגש מיוחדת.
כך או כך, לא משנה מה הסיבות שבגינן את חשה שהביטחון העצמי שלך זקוק לזריקת עידוד ובכלל זאת פוסט טראומה, התעללות מינית בילדות, עבר משפחתי ו/או זוגי רעוע, דימוי גוף שלילי, ביישנות וכיוצא בזה, שכן בכל מקרה המצב הקיים יכול וצריך להשתנות. להגיד "תאמיני בעצמך", "תאהבי את מי שאת", "אל תפחדי מהפחד" זה פשוט לא מספיק כדי לגרום לשינוי המיוחל להתרחש.
על מנת להצליח לשפר את הביטחון העצמי באמת ובתמים, באופן שיחזיק מעמד לאורך זמן ויהיה מספיק מהותי ויציב כדי להישאר, צריך הרבה יותר מאשר סיסמאות ומשפטי מוטיבציה יפים. בסקירה הבאה ד"ר ענת גור מביאה לפנינו טיפים פרקטיים שגם את תוכלי ליישם לבד, בדרך לשיפור הביטחון העצמי ובתקווה, לשינוי חיובי בחייך.
לנסות לשנות הרגלים קטנים – ההרגלים שלנו הם חלק מהשגרה ולעיתים, בלי שאנחנו בכלל מודעות לכך, ישנם הרגלים רעים שמנהלים את חיינו. אם תנסי לשנות הרגלים קטנים שלא משרתים אותך, לצאת לפעמים מאזור הנוחות ולסגל לעצמך הרגלים חדשים וחיוביים, תופתעי לגלות שיפור ניכר במצב רוחך ובהתאמה, גם בביטחון העצמי שלך. למשל, להחליף כוס קפה בכוס מיץ פירות, להוסיף מקלחת מרעננת בבוקר, להקשיב לפלייליסט מוזיקה שאת אוהבת בדרך לעבודה וכך הלאה. שינוי הרגלים יאפשר לך לקחת שליטה על חייך והשליטה הזו תורמת רבות לביטחון העצמי.
להתמקד כל יום בהצלחות שלך – נשים שסובלות מביטחון עצמי ירוד נוטות להתמקד בכישלונות שלהן ולשפוט את עצמן ואת הטעויות שלהן באופן מוגזם. אם תוותרי מעט על הביקורת העצמית השלילית ותנסי להתמקד בהצלחות שלך, בוודאות תצליחי להשפיע לטובה על הביטחון העצמי שלך. הדרך הכי טובה לעשות את זה היא לנהל יומן הצלחות, שבו תרשמי כל יום לפחות הצלחה אחת, קטנה או גדולה, זה לא משנה. המיקוד בהצלחות יעזור לך לסגל חשיבה חיובית והערכה עצמית.
אגב, מה שאת מספרת לאנשים אחרים עלייך, משפיע באופן ישיר על הדימוי העצמי שלך ולכן כדאי מאוד לשתף את הסובבים אותך בדברים טובים ולא להתעכב יתר על המידה על המקומות שבהם נכשלת, נפלת, מעדת.
ללמוד דברים חדשים ומעשירים – ידע זה כח וככל שתלמדי ותרכשי תחביבים ומיומנויות חדשות (לאו דווקא באקדמיה), כך תרגישי חיונית יותר ברמה האישית והחברתית. אם תשקיעי את הזמן הפנוי שלך בלימוד, מחקר והעשרה, תרגישי טוב יותר באופן מיידי. שכן, אם אכן תציבי לעצמך מטרות ותמלאי את חייך בפעילות שתורמת לך, גם תכירי אנשים ממעגל חברתי חדש במקום שבו תלמדי וגם תמצאי את עצמך בקיאה בנושאים מעניינים בשיחות שמתקיימות במסגרת הזוגית, עם חברים ובעבודה.
למלא את הראש שלך בידע חיובי – ואם כבר בידע עסקינן, הידע שאת צורכת משפיע רבות על תחושותייך. אם תשימי לב לאיזה ערוצים את מאזינה ברדיו, באיזה אתרים את גולשת באינטרנט, באיזה תכניות את צופה בטלוויזיה, לאיזה סרטים את הולכת בקולנוע ובגדול, מה את רואה ושומעת סביבך רוב היום, תגלי שיתכן וביודעין או שלא, את צרכנית של תוכן שלילי. במקום זה, תשתדלי לצרוך תכנים חיוביים ומפתחים. לדוגמא, לצפות בתכניות וסרטים מעשירים ולא אלימים כמו למשל TED.
לא לעשות השוואות עם אחרים – השוואות עם אחרים ואחרות בהכרח יפגעו בביטחון העצמי שלך וזה בכלל לא משנה אם החיים שלהם טובים יותר משלך או לא. מה שהחברות שלך מספרות לך, זה לאו דווקא מה שקורה בפועל במבחן המציאות ואם תשימי לב, גם את נוטה לשתף אנשים ובמיוחד לשתף חברים ווירטואליים, בעיקר בדברים טובים. כך נוצר מצג מציאות שקרי, שגורם לנו כל הזמן להיות מוטרדות מחיינו ולא סתם חוקרים מצאו קשר ישיר בין אינטרנט ודיכאון אצל נשים.
להשקיע בעצמך פיזית ונפשית – מרוץ החיים שואב אותנו לשגרה לחוצה ועמוסה ואם לא מגלים לכך מספיק ערנות וזוכרים לעצור מעת לעת כדי לקחת פסק זמן, מפלס האנרגיות יורד בהדרגתיות ועמו גם מצב הרוח והביטחון העצמי. לחילופין, אם תשקיעי בעצמך פיזית ונפשית, זה בהכרח יתרום לביטחון שלך. פעילות ספורטיבית, מדיטציות, זמן איכות עם חברות, חופשות קצרות או כל דבר אחר שתעשי אך ורק למען עצמך, הרי זה משובח.
לבחור טוב את האנשים סביבך – ביטחון עצמי אמנם לא אמור להיות תלוי נסיבות או מושפע מהסביבה ומפידבקים חיוביים או שליליים שאנו מקבלים, אבל בפועל הוא כן. האנשים שמקיפים אותנו משפיעים מאוד על מי ומה שאנחנו ובמיוחד על איך שהאדם מרגיש ביחס לעצמו. אם תקיפי את עצמך באנשים חיוביים, שגורמים לך להרגיש טוב עם עצמך, שיודעים לפרגן ומשרים עלייך אווירה רגועה, הביטחון העצמי שלך יגדל. כמו כן, מומלץ מאוד לשמור על קשר עם אנשים שמהווים עוגן בחייך – אמא, אחות או חברה טובה ולטפח את מערכות היחסים והאינטראקציות הבינאישיות הללו.
להתמיד בעשייה קבועה ונעימה – היתקעות במקום מנוונת ולא מאפשרת לנו לראות את האופק. לעומת זאת, עשייה גורמת לאנשים להרגיש מועילים יותר, מה שאוטומטית תורם לביטחון העצמי. תקפידי למלא את חייך בעשייה שכוללת לא רק עבודה, אלא גם, כאמור, פעילויות מעשירות, תחביבים, משפחה, חברים וכמובן, זמן לעצמך. עצם התנועה מייצרת תנועה והזרימה הזו הופכת אותנו לאנשים חיוניים וחזקים יותר.
אנו במרכז חכמת נשים מאמינות שביטחון עצמי ניתן לשינוי ושיפור אצל כל אחת, גם אם התהליך דורש יותר עבודה. במידת הצורך, כדאי לשקול ליווי מקצועי ופנייה לטיפול אישי שיעזור לך לסגל לעצמך את הטכניקות שהוזכרו לעיל. אם תקפידי להתמיד בתהליך משפטים כמו – לאהוב את עצמי, להיות חברה של עצמי, לחיות בשלום עם עצמי, לדעת לבקר כשצריך ולזכור לסלוח לעצמי, להאמין שאני טובה ושמגיע לי שיהיה לי טוב, יהיו חלק בלתי נפרד מעולמך ויהפכו להיות לא רק מילים על הדף, אלא דרך חיים של ממש.
אכילה רגשית כפייתית וביטחון ודימוי עצמי נמוך