אידיאל היופי המעוות והשפעתו על חיינו
אם נדבר בכנות, מעטות הנשים שיוכלו להעיד בלב שלם שכלל לא אכפת להן מהמראה החיצוני שלהן וגם אלו מבינינו שחיות בשלום יחסי עם עצמן, לא זוכות ליהנות משלמות מחשבתית ורגשית, כששאלת היופי נידונה בקול רם. זה מאוד מצער, אבל זו האמת והמצב הקיים טעון שיפור בהקדם.
אידיאל היופי המעוות שעל פיו החברה שלנו פועלת, לפיו כמה שיותר רזה ככה יותר טוב, לא מותיר ברירה אלא לכופף את הראש וללכת עם העדר. זה בכלל לא משנה עם ההתקפלות הזו נעשית באופן מודע או לא, שכן, יש לה השלכות חמורות גם מבחינה בריאותית ולא פחות מכך, מבחינה נפשית. אגב, לא סתם מצאו קשר ישיר בין אינטרנט ודיכאון אצל נשים.
נשים ובפרט נערות בגיל ההתבגרות, נאלצות להיכנע למוסכמות והנורמות החברתיות ולהשתחל לתוך סטנדרט היופי הלא אנושי בעליל שמוצג לנו בשלטי חוצות, בטלוויזיה ובמיוחד ברשתות החברתיות. אידיאל היופי המעוות משפיע על חיינו ופוגע קשות בדימוי הגוף, בביטחון העצמי וביכולתנו ליצור אינטראקציות וקשרים בינאישיים, בעבודה, עם חברים וכן עם בני ובנות זוג.
בסקירה הבאה מסבירה ד"ר ענת גור על ההבניות שהשתנו לאורך ההיסטוריה, לצד מסגורים שרק החליפו את עורם ומציעה דרכי התמודדות עם אידיאל היופי הפגום. זאת בתקווה שיותר ויותר נשים יצליחו לצאת מהמערבולת וליהנות מבריאות בכל מידה, גם כלפי חוץ וכמובן, כלפי פנים.
מאז ועד היום: ההבניות משתנות והמסגור נשאר
העיסוק במראה החיצוני של נשים היה קיים עוד משחר ההיסטוריה ונראה שבכל דור ודור יש מוסכמות אחרות, שמאלצות את הנשים לפעול לפיהן. אידיאל היופי במרוצת השנים חווה תמורות וטלטלות, עד שהוא הגיע לתוצרתו הנוכחית, שמן הסתם, צפויה גם היא להשתנות בעתיד. חשוב להבין שגם היום אידיאל היופי הנו תלוי תרבות ומה שיפה בישראל לאו דווקא ייחשב יפה בשבטים באפריקה ולהפך.
בתקופת יוון העתיקה גוף אתלטי אצל נשים סימל את אידיאל היופי ומאוחר יותר בתקופת הרנסנס נשים שמנות היו אלו שנחשבו סקסיות ואילו הרזון נתפס כחולי. שנים אחר כך נכנסו לאופנה מחוחים, שהבליטו חזה שופע וישבן גדול לצד מותן צנומה. בהמשך עבר אידיאל היופי תנודות קלילות, אך השאיפה לרזון נותרה איתנה ואף הלכה והתעצמה. בשנות ה-90 דוגמניות נבחרו על סמך מודל ה'הרואין שיק' – נשים דקיקות, עם עצמות בולטות שנראו מורעבות ולדאבוננו גם סבלו בפועל מהפרעות אכילה קשות.
לצד הרזון המוגזם, החלו להשתמש בפוטושופ, שאפשר למפרסמים להצר עוד יותר את היקפיהן הצרים מידי מלכתחילה של הדוגמניות, מה שעורר בהלה ציבורית גדולה בקרב הנשים שניסו (רובן אגב ללא הצלחה) להתאים את עצמן לצו האופנה.
בשנת 2012 אחרי מחאות רבות מצד ארגוני נשים ופמיניסטיות שקראו לשבור את אידיאל היופי המעוות ולהגן על הדוגמניות החולות, נחקק 'חוק הדוגמניות הרזות'. החוק אסר על סוכנויות להעסיק דוגמניות שסבלו מתת משקל וכן לציין בגלוי אם נעשה פוטושופ בתמונות שפורסמו.
החוק אמנם היווה בשורה חשובה ומרעננת, אבל הוא רק קצה הקרחון בדרך לשינוי שהחברה שלנו באמת צריכה לעבור. בעשור האחרון ניתן לראות בהדרגתיות נשים מלאות שמתחילות לככב על המסכים, בין אם מדובר בדוגמניות ובין אם בזמרות מלאות כדוגמת אדל ונשים שפורצות את כל גבולות הרזון "הנורמטיבי", כמו נטע ברזילי.
אפשר לצאת מהלופ ולחיות בשלום עם עצמנו!
אנו בחכמת נשים מאמינות שהבעיה הכי גדולה בכל התנודות שחווה אידיאל היופי לאורך השנים, קשורה בעובדה שהמסגור החברתי וחוסר היכולת לקבל את השונה, נותרו אותו הדבר בדיוק. גם בשנת 2019, שללא כל ספק מהווה נקודת מפנה ביחס אל משקל ויופי, נשים עדיין מקוטלגות לפי קבוצות נראות ולא על סמך מה שנמצא מאחורי הירכיים והעור שלהן.
הגיע הזמן להבין שאין אמת אחת ושלכל אישה יש מבנה גוף שונה וטוב שכך. רזה זה יפה, שמן זה יפה, עור חלק זה יפה וגם סימני מתיחה וקמטים זה בסדר גמור. היופי היה ויישאר בעיניי המתבונן, שכן הוא תלוי תקופה, גיל, מצב בחיים וטעם אישי. ככל שנצליח להניח בצד את השיפוטיות והביקורתיות כלפי עצמנו, כך ייטב, הן לנו והן לסובבים אותנו.
האופן שבו אנחנו תופסות את עצמנו מושפע רבות מהאופן שבו אנחנו חושבות שאחרים רואים אותנו ולמרות זאת מוכרחים לזכור איפה עובר הגבול ולהבין שאם נאהב את עצמנו, בלי שנזדקק לאישורים חיצוניים, בהכרח האנשים שיסתכלו עלינו יראו מולם אישה יותר יפה. אישה שאוהבת את עצמה מקרינה בריאות, נשיות וסקסיות, הרבה יותר מאשר מישהי שכל היום רק מנסה לשנות את המראה שלה בעזרת דיאטות כאסח, משלשלים, ניתוחים פלסטיים ודומיהם.
אם תנקטי צעדים אקטיביים כדי לשפר את הביטחון העצמי שלך, להניח בצד את ההשוואות שאת עושה בינך לבין נשים אחרות ולהאמין שהאושר שלך לא צריך להיות תלוי במשקל, החיים שלך יראו הרבה יותר טוב, תרתי משמע. לאונרד כהן כתב "there is a crack in everything, that's how the light gets in" ועל זה ניתן להוסיף ולומר: נשים יקרות, קבלו באהבה את הפגמים שלכן, משום שרק דרך הסדקים האור יכול להיכנס. הסדקים שבכן הם אלו שעושים אתכן מי שאתן – מיוחדות, שונות ויפות.
אולי יעניין אותך לקרוא: 10 טיפים לשמירה על הבריאות הנפשית שלך!
תפישת היופי של האישה בעולמנו הופך אותה לגוף עם מידות שבהן האידיאל קבוע ואם היא אינה תואמת לממדים האלה נגזר עליה לראות את עצמה נחותה לכל ימי חייה. אישה שאיננה עונה למידות האידיאליות סופה שתחוש חרדה ורגשי נחיתות עם כל מבט שמופנה כלפיה, כי היא תפרש אותו במבט לועג ומותח ביקורת על הופעתה. תפישה פסולה זו כלפי נשים נוצרה, כמובן, על ידי גברים שסבורים כי האישה הינה בראש ובראשונה חפץ שמיועד להגביר את גאוותם על שהצליחו לנכס לעצמם יפה כזו ובכך להאדיר את יוקרתם, כביכול, בעיני גברים אחרים. נוסף לכך היא חייבת להיות צייתנית, כמובן, שכן, הוא הגבר בבית.
ומה אם הוא אימפוטנט במיטה? הוא ירעיף עליה מתנות וזה יחפה. מה שנעשה בתוך מוחה וליבה לא מעניין אותו, כמובן, ובלבד שתהיה נחמדה וכנועה.