טיפול לנשים אחרי לידה בבית היולדת
אמהות אחרי לידה חוות מערבולת שקשה לתאר במילים. מדובר בשילוב בין טלטלה הורמונלית ורגשית, יחד עם מחסור בשעות שינה, תזונה לא מאוזנת ועוד. השילוב "הקטלני" הזה מוביל אותנו לפעמים למקומות לא מוכרים ולא פשוטים עם עצמנו ומשפיע על הקשר שלנו עם כל הקרובים לנו וגם עם התינוק.
מדובר בתקופה של שינויים רבים שעשויים לערער את המוכר והידוע. ההסתגלות למצב החדש הינה מאתגרת מאוד ולעיתים מביאה למשברים וביניהם דיכאון בהריון ודיכאון אחרי לידה. זה כל כך שכיח, טבעי ואנושי ועם זאת – כל כך לא מדובר.
מכיוון שזה לא מדובר מספיק, מחלחלת לתוכנו אשמה. אשמה על כך שאנחנו לא מרגישות או חושבות או מתנהגות כמו שדמייינו לעצמנו לפני הלידה או כמו שאחרים מצפים מאיתנו. הפער העצום הזה בין הציפיות לבין המציאות הוא אחד הדברים הכואבים ביותר אחרי לידה.
לא תמיד המציאות היא כפי שתכננת, בין אם מדובר בלידה, שלא בהכרח התרחשה כפי שדמיית והותירה משקעים, אם מדובר בקשר שנוצר עם התינוק שלא תמיד מתפתח כפי שציפית ועלול לעורר רגשות שונים כמו אשמה, אכזבה, כעס, ירידה בערך העצמי ועוד. כמו כן, שינוי ביחסים הזוגיים עקב הלידה, שינוי שהוא לאו דווקא כפי שקיווית.
ישנם עוד מקומות רבים בהם נפער פער בין מה שהיית רוצה או צריכה למה שקורה באמת ובתוך הבור הזה שנוצר, אימהות רבות חוות בדידות איומה.
נשים מטבען מכוונות לצרכי האחר. כשאנו הופכות לאימהות זה מתעצם עוד יותר ובמיוחד בתקופה שלאחר לידה, בה התינוק תלוי בנו לחלוטין. הנתינה והטיפול יכולים להביא לתחושה של סיפוק ומשמעות, אך עשויים גם לגרום לאמא להרגיש לבד מבפנים ובלי רגע אחד לעצמה. ואז, עמוק בתוכה, בלי שאף אחד יודע, מתעוררות תחושות אחרות, שאולי עליהן קשה לה לדבר.
טיפול לנשים אחרי לידה בבית היולדת הוא הזדמנות לאפשר לאמא רגע אחד עבור עצמה. זמן שבו רק היא במרכז – והיא הכי חשובה. באותה נשימה, זהו טיפול שמבין בצורך של האם להתאים עצמה לצרכי התינוק ולכן מתקיים בבית היולדת, כדי שתוכל גם לפנות זמן לעצמה וגם להיות זמינה לתינוק.
אחת הסיבות שבגללן אימהות רבות נמנעות מלהתחיל טיפול היא הקושי הכרוך במציאת זמן, או ההתארגנות הנדרשת כדי לצאת עם התינוק או למצוא מי שיהיה איתו. מטרת ההגעה שלנו לבית היולדת הנה להקל על קושי הזה. בנוסף, טיפול בבית מאפשר לאמא להישאר בסביבתה הטבעית והבטוחה.
חשוב שתדעי:
• הבחירה איפה יתקיים הטיפול היא של האם. כלומר, ניתן גם להגיע לקליניקה של מרכז חכמת נשים או לכל מקום אחר שבו האם מעדיפה להיות.
• הטיפול מיועד לאימהות לילדים מגיל 0 עד שנה וחצי.
• משך הטיפול נקבע בהתאם לצרכי האם.
אומרים שכשנולד תינוק נולדת אמא וגם האמא הזו זקוקה למקום – מקום להתייעץ, לשתף ולהתבונן פנימה. מקום בו מותר לה להגיד הכל בלי לחשוש מאיך זה יישמע, מקום מכיל ומנחם בו את יכולה להרשות לעצמך לפגוש את הילדה שבתוכך.
בסופו של דבר, ככל שתתני לעצמך יותר מקום, כך תוכלי להרגיש בטוחה ושלמה יותר ותתפני להיות אמא מכילה ורגועה יותר.
זכרי – כל מה שאת מרגישה זה נורמלי וטבעי ואנושי. עדיף להכיר ברגשות מאשר לנסות להשתיק אותם, אבל חשוב לא להישאר עם זה לבד.
אנו מזמינות אותך לפנות לרעות בכרך כהן, עו"ס, MSW, מטפלת בנשים אחרי לידה בטלפון 03-6470305.
* בשלב זה המענה ניתן באיזור הצפון עד חיפה כולל עפולה, בית שאן, יוקנעם, טבעון, רמת ישי, מגדל העמק, נצרת, ישובי עמק יזרעאל, עמק זבולון ועמק המעיינות.