הפרעות אכילה מתאפיינות בפחד עז מעלייה במשקל ובאיבוד השליטה על האוכל. הן כוללות היבטים תזונתיים, נפשיים, התנהגותיים ופיזיולוגיים, העלולים להוביל לפגיעה גופנית קשה.
לטיפול התזונתי מקום חשוב וחיוני בטיפול בהפרעות אכילה, והוא מהווה חלק מטיפול רב מקצועי.
מטרות הטיפול התזונתי:
-
הערכת מצבה התזונתי של המטופלת, והבנת מאפייני המחלה הספציפיים שלה.
-
החזרת המטופלת למשקל גוף תקין, בהתאם לנתוניה טרם המחלה ומצבה הגופני.
-
הפסקת התנהגות מפצה, לרבות הקאות, שימוש במשלשלים, בולמוסי אכילה, פעילות גופנית אובססיבית וכדומה.
-
איזון הצריכה הקלורית והיחס בין אבות המזון השונים, והעשרה בתוספי תזונה על פי הצורך.
-
אירגון סדר היום התזונתי, זמני הארוחות והרכבן.
-
החזרת השליטה על האכילה באמצעות זיהוי הגורמים המשרים דחף לאכול, והקניית מיומנויות הסחה והרגעה ללא שימוש באוכל.
-
מתן כלים לביטוי צרכים ורגשות, שלא דרך האוכל.
-
שיפור הדימוי העצמי ושינוי עמדות בנוגע לגוף, למשקל ולאוכל.
-
ליווי ארוך טווח להטמעת השינוי ושימורו.
כתבה: דפנה נתן, MSC RD, דיאטנית קלינית מוסמכת, מומחית בטיפול בהפרעות אכילה